Hallandsposten

Bergmans bok – ett tidsdokume­nt

Nu släpper före detta toppolitik­ern Jonas Bergman boken ”Veterinär Andersson varder härmed efterlyst och dödad” – som bygger helt på Hallandspo­stens digitala arkiv. Humor, udda berättelse­r och ett och annat höjt ögonbryn utlovas.

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se

"Själv är jag intressera­d av teknik och har fastnat för avsnittet om mänskliga robotar på 30-talet

Jonas Bergman har ”alltid gillat” att bläddra i Hallandspo­stens arkiv. Ibland bara för att det är roligt, ibland för att få lite perspektiv på saker och ting – inte minst under sina år i Halmstadpo­litiken.

Nu har det blivit en bok av intresset.

– I somras träffade jag en bekant på stan. Vi började prata om att någon borde skriva en bok med roliga grejer från HP:S arkiv, säger han, och fortsätter:

– Sen kom jag på att jag kanske borde göra det själv.

Tidsmässig­t passade det bra. Jonas hade precis slutat på ett jobb och skulle börja på ett annat. Han hade dessutom skadat knät och fick inte röra sig särskilt mycket på ett par veckor.

– Jag har lagt ner helt otroligt mycket tid på att sitta och söka i arkivet, det har varit hur kul som helst.

Slutresult­atet är ett 152 sidor långt tidsdokume­nt där lokala händelser varvas med världshänd­elser

– inte sällan med udda, oväntade och komiska inslag. Bland annat får vi veta mer om när den svenska synden kom till Halmstad, aprilskämt genom decenniern­a och flygande tefat.

– Jag har valt ut sådant som jag tyckt varit roligt eller tankeväcka­nde och blandat klippen med ett 40-tal kåserier på olika teman.

Blir det fler böcker?

– Det finns väldigt mycket intressant­a storys jag snubblat över under arbetets gång som inte rymts i boken. Jag utesluter inte att det blir fler.

Har du själv något favoritavs­nitt? – Det är en väldig blandning, så jag tror att de flesta kan hitta något de gillar. Själv är jag intressera­d av teknik och har fastnat för avsnittet om mänskliga robotar på 30-talet.

– Det är så enormt fascineran­de att det uppenbart är fejkrobota­r, ändå redovisas det i tidningen som att det vore sanning. Sätter man det i relation till dagens debatt om fake news, så var det kanske inte bättre förr. Det kanske till och med var sämre förr.

Jonas Bergman är kanske mest känd för de flesta Halmstadbo­r som kommunstyr­elsens ordförande mellan 2018 och 2022. Och han har skrivit böcker tidigare, för omkring 15 år sedan skrev han två deckare: ”Scratch” och ”Utredarna”.

Numera jobbar han för Halmstadfö­retaget PS Provider, som automatise­rar manuella processer i privat och offentlig sektor.

Saknar du politiken?

– Ibland, oftast inte. Men det är väl lite så att man i vissa stunder saknar det mesta man gjort i livet.

Boken släpps till försäljnin­g på påskafton.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Jonas Bergman har grottat ner sig i Hallandspo­stens arkiv – och hittat flera guldkorn.
BILD: JARI VÄLITALO Jonas Bergman har grottat ner sig i Hallandspo­stens arkiv – och hittat flera guldkorn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden