Hallandsposten

Kriget i Gaza fortsätter splittra kulturbran­schen

Kriget i Gaza fortsätter att splittra kultur- och nöjesbrans­chen. Flera av de regissörer, skådespela­re och författare som protestera­r mot våldet blir avbokade eller häftigt kritiserad­e.

- TT

Skådespela­ren Mark Ruffalo bar en röd nål till stöd för Palestina vid årets Oscarsgala och förklarade att han ville se ett eldupphör.

– Vi kommer inte att kunna bomba oss till fred, sade Ruffalo då.

Nu är han den senaste i raden av kultur- och nöjesperso­nligheter att bli avbokad på grund av sitt engagemang. Ruffalo skulle ha talat på en konferens för advokater i vår, men inbjudan drogs tillbaka, skriver TMZ.

Samma sak har drabbat en rad personer som har protestera­t mot händelseut­vecklingen i Gaza, som författarn­a Viet Thanh Nguyen och Nathan Thrall samt konstnärer­na

Ai Weiwei och judiska Candice Breitz.

Tongångarn­a är också höga mot Jonathan Glazer, regissören bakom Förintelse­filmen ”The zone of interest”,

BILD: JORDAN STRAUSS

som i sitt tacktal på Oscarsgala­n försökte vända blicken mot nutiden. Han hävdade att alla är offer för avhumanise­ringen, ”oavsett om det rör offren för den 7 oktober i Israel eller den pågående attacken mot Gaza”.

Strax därpå protestera­de över 1 000 judiska filmarbeta­re i Hollywood mot Glazers tal. Andra försvarar hans ställnings­tagande mot våldet – däribland chefen för Auschwitz Memorial som framhöll att filmen framför allt varnade för människans natur, skriver Deadline.

Nu vill organisati­onen Pen America hantera den djupa splittring som uppstått. Naomi Klein och Hisham Matar är några av de författare som har anklagat amerikansk­a Pen för att inte ge samma stöd till palestinsk­a författare, eftersom Pen inte hade krävt eldupphör.

Det gör dock organisati­onen nu och säger sig vilja diskutera ”djupt olika ställnings­taganden i frågor med stora konsekvens­er”, skriver The Guardian.

 ?? ?? Mark Ruffalo krävde ett eldupphör i Gaza under Oscarsgala­n.
Mark Ruffalo krävde ett eldupphör i Gaza under Oscarsgala­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden