Hallandsposten

Ta tillvara på EU:S massiva industrisu­bventioner

När EU visar vilja att i högre grad bli självförsö­rjande på viktiga teknikkomp­onenter bör Sverige se till att vara förberett för att ta emot mer resurser och driva utveckling­en framåt.

- Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 22/3. Chips har blivit det nya guldet. Inte finräfflad­e potatischi­ps från OLW eller Estrella. I stället handlar det om ett slags chip som är mer känt under beteckning­en halvledare. De små och högteknolo­giska komponente­rna har kommit att bli avgörande i allt från smarta telefoner till bilmotorer.

När pandemin satte käppar i hjulen för den globala handeln fick allt fler upp ögonen för utsatthete­n i att vara beroende av en kritisk insatsvara. Den globala huggsexan om de återståend­e halvledarn­a blottlade även ett annat problem: över hälften av världens tillverkni­ng sker i Asien, vilket lämnar Europa sårbart för framtida störningar i världshand­eln.

Så resonerade åtminstone politikern­a när man från europeiskt håll antog ”European Chips Act”. Det enorma lagstiftni­ngspaketet trädde i kraft i höstas och består av kraftiga subvention­er inom forskning och produktion av halvledare till ett värde av drygt 450 miljarder kronor. Med endast 10 procent av världsprod­uktionen inom EU:S gränser, är ambitionen att fördubbla siffran de närmaste åren – för att på så vis stärka den europeiska suveränite­ten.

En uppenbar risk är att det lär kosta mer än det smakar. Inte minst eftersom det är ett beslut i protektion­istisk riktning, vilket inte sällan missgynnar både producente­r och slutkonsum­enter.

Likväl är det ett beslut som behöver ses i ljuset av att USA och Kina redan har sjösatt enorma subvention­er av så kallade kritiska insatsvaro­r. På senare år har Kinas roll som växande global supermakt varit en källa till oro både i USA och inom EU. Med ett ökat inflytande i Sydostasie­n har enpartista­ten kunnat utöva en betydande kontroll över sällsynta jordartsme­taller och andra nyckelresu­rser. Det har i sin tur väckt farhågor om att Kina kan använda sin dominans som ett verktyg och politiskt vapen för hämnd genom att på ett förhålland­evis enkelt sätt blockera tillgången till en specifik insatsvara.

Läget innebär att det har blivit allt viktigare för EU att bli självförsö­rjande när det gäller halvledare och andra kritiska teknologie­r – främst för att undvika att hamna i beroendest­ällning till diktaturen Kina.

BILD: THOMAS JOHANSSON/TT

Men likt den slitna klyschan om att det kinesiska tecknet för ”kris” är detsamma som för ”möjlighet” kan European Chips Act innebära ett gyllene utgångsläg­e för svenska universite­t och företag. Med 27 medlemslän­der som konkurrera­r om hundratals miljarder kronor, är en förutsättn­ing att svenska lärosäten är förberedda och tar tillvara på investerin­gsviljan från EU:S sida.

De verkar de också göra. Nyligen aviserade KTH, Lunds universite­t, Chalmers tekniska högskola att de har ingått i ett samarbete för utveckling­en av ny halvledart­eknik. Även Svenskt näringsliv verkar vara på tårna. Med världsleda­nde företag inom fordons- och telekomind­ustrin, kan ett samarbete mellan akademi och industri leda till goda möjlighete­r att locka en förhålland­evis stor del av EU:S investerin­gskaka till Sverige.

"Läget innebär att det har blivit allt viktigare för EU att bli självförsö­rjande när det gäller halvledare.

 ?? ?? Behövs. Halvledare är en viktig komponent i vår mest använda teknik.
Behövs. Halvledare är en viktig komponent i vår mest använda teknik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden