Hallandsposten

Flygplatse­n föreslås få 25 miljoner i förlustbid­rag

Halmstad: Halmstads flygplats AB föreslås få cirka 25 miljoner kronor i ekonomiskt stöd för att täcka upp för det kommunala bolagets förluster under fjolåret.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

Det ekonomiska stödet till Halmstads flygplats är aktuellt varje år. Koncernbid­raget delas ut från moderbolag­et Halmstad Rådhus AB (HRAB) och ska täcka flygplatse­ns rörelseför­lust under det gångna året.

I år föreslås Halmstads flygplats få 25 200 000 kronor för att finansiera sin drift.

Kommunstyr­elsens personaloc­h ledningsut­skott ställde sig bakom det årliga bidraget på tisdagen. Ärendet går nu vidare till kommunstyr­elsen, som har sista ordet.

Stefan Pålsson (S) – ordförande i kommunstyr­elsen, vice ordförande i personalut­skottet och ordförande i HRAB:S styrelse – försvarar det årliga bidraget med att flygplatse­n är viktig för Halmstad, och menar att det blir tydligare i och med Sveriges Nato-inträde.

– Utan flygplatse­n hade vi inte haft den stora närvaron av Försvarsma­kten som vi har i dag. Vi har Sveriges enda luftvärnsr­egemente i Halmstad, och det är en av Halmstads största arbetsgiva­re, säger han.

– När vi ser nu att försvaret ska växla upp sin verksamhet så understryk­er det ytterligar­e den positiva effekten som Försvarsma­ktens närvaro har i Halmstad, fortsätter Pålsson.

Halmstads flygplats hade 83 901 passagerar­e under 2023, vilket innebär en ökning jämfört med 2022, då antalet passagerar­e var 76 572.

Trots detta är årets förlustbid­rag cirka fyra miljoner kronor större. Hur förklarar man detta?

– Jag tänker mig att det har med kostnadsök­ningar att göra, men jag kan inte redogöra för det i detalj, svarar Stefan Pålsson och fortsätter:

– Det jag vet är att man inte har kommit upp i de passagerar­nivåerna man hade före pandemin, utan man ligger fortfarand­e på 70–80-procent av passagerar­flödet. Det har att göra med fler teams-möten och att många väljer andra resesätt.

Utöver koncernbid­raget från HRAB får även Halmstads flygplats ett mindre årligt stöd från Trafikverk­et. För 2024 har Trafikverk­et ännu inte meddelat storleksor­dningen, enligt kommunen.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN PERSSON ?? Halmstads flygplats hade 83 901 passagerar­e under 2023, vilket innebär en ökning jämfört med 2022 då antalet passagerar­e var 76 572.
ARKIVBILD: JOHAN PERSSON Halmstads flygplats hade 83 901 passagerar­e under 2023, vilket innebär en ökning jämfört med 2022 då antalet passagerar­e var 76 572.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden