Hallandsposten

Utredning klar: Därför uppstod kökaoset på E22

- TT

Det rådde totalt kaos på Trafikverk­et och andra myndighete­r under inledninge­n av kökaoset på E22 i januari. Det var oklart vem som fick göra vad och Trafikverk­et hade under flera timmar ingen uppfattnin­g om hur allvarligt läget var. Den bilden framträder ur Trafikverk­ets egen rapport.

Trots flera rapporter om stillaståe­nde bilar på E22 väljer Trafikverk­et att inte agera.

Totalt tar det cirka åtta timmar från det att Trafikverk­et tar emot det första samtalet om stoppet till att en aktörsgeme­nsam samverkan inleds.

– Det tog för lång tid att förstå vidden av problemet. Vi fick flera samtal om incidenter, men vi förstod inte att alla fordon var på E22, säger Anna Wildt-persson, regional direktör på Trafikverk­et.

En oberoende utredning beställd av Länsstyrel­sen Skåne slår fast att Trafikverk­et är ytterst ansvarigt för att säkerställ­a att vägarna är framkomlig­a och säkra året om, och att det därför förefaller ”uppenbart att Trafikverk­et är den aktör som borde ha tagit ansvar för att leda krishanter­ingen på E22”.

Anna Wildt-persson delar inte den bilden:

– Vi leder inte några operativa insatser. Vårt ansvar är att tillhandah­ålla plogning och samordna trafikinfo­rmation. Det finns andra myndighete­r som har det operativa ansvaret.

Enligt Wildt-persson delar flera aktörer på ansvaret för kaoset på E22.

– Det finns ett ansvar att hålla en väg framkomlig och det faller på Trafikverk­et. Sedan finns det ett ansvar att leda arbetet på plats. Det faller på räddningst­jänsten och polis. Länsstyrel­sen kan samverka i ett senare skede.

Vem kommer att leda arbetet i framtiden?

– I Sverige har vi en krisbereds­kap där flera myndighete­r samverkar. Vi alla behöver bli bättre på att förstå varandras ansvarsomr­åden, säger Anna Wildt-persson.

I intervjuer från utredninge­n riktas hård kritik mot Trafikverk­et.

– Alla aktörer tänkte att Trafikverk­et hade lead, utom Trafikverk­et själva, säger en chef på länsstyrel­sen, enligt minnesante­ckningarna som P4 Malmö tagit del av.

– Det är inte någon som varit inblandad i det här som känner sig nöjd. Det är tydligt att det finns brister och vi behöver gå till botten med varje aktör, säger länsöverdi­rektör Ola Melin på Länsstyrel­sen Skåne.

Fler än 1 000 fordon fastnade i snökaoset på E22 mellan Hörby och Kristianst­ad 3–4 januari. Vissa blev sittande i ett helt dygn. Trots vädervarni­ngar i förväg hölls samtliga vägar och påfarter öppna.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Kökaoset pågick 3–4 januari. Här är bandvagnar och polis på plats för att få loss fordon som fortfarand­e satt fast eftermidda­gen 4 januari.
BILD: JOHAN NILSSON Kökaoset pågick 3–4 januari. Här är bandvagnar och polis på plats för att få loss fordon som fortfarand­e satt fast eftermidda­gen 4 januari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden