Hallandsposten

32 döda i fjällen på sex år – snöskoter farligast

- Cecilia Klintö TT

Åren 2018–2023 omkom 32 personer i samband med friluftsak­tiviteter i svenska fjällkommu­ner.

ARKIVBILD: ARMIN WEIGEL Snöskoterå­kning sticker ut som den klart farligaste aktivitete­n i de svenska fjällen. 21 personer har omkommit och 61 har skadats svårt i skoterolyc­kor de senaste sex åren. Inspiratio­n från sociala medier kan locka till farligare körning.

– Man söker utmaningar och spänning, säger Per-olov Wikberg, samordnare i Naturvårds­verkets fjällsäker­hetsråd.

Vårvinters­olen får fjällandsk­apet att gnistra och under påskhelgen är det högsäsong i de svenska fjällen. Samtidigt pekar fjällsäker­hetsrådet på farorna.

Under åren 2018–2023 omkom 32 personer i samband med friluftsak­tiviteter i svenska fjällkommu­ner.

Näst efter snöskotero­lyckor skördar offpiståkn­ing på skidor flest liv. Fem personer har omkommit i sådana olyckor de senaste sex åren, varav en var lavinrelat­erad.

– De som omkommer och skadas i offpistski­dolyckor och snöskotero­lyckor är oftast ganska vana. De söker upp en terräng som kan vara farlig, säger Per-olov Wikberg.

Han pekar på två motsatta trender.

Bland snöskoterf­örarna ses en striktare attityd till alkohol och samtidigt har hjälmkrav införts och fler har gått förarbevis­utbildning. Den långsiktig­a trenden är att färre omkommer i snöskotero­lyckor. Å andra sidan är det fler som söker sig till friåkning i brant terräng.

– Att åka i en ospårad, brant sluttning är det många som drömmer om och det speglas i sociala medier att det är fantastisk­t, säger Per-olov Wikberg.

Den vanligaste olyckstype­n med snöskoter är påkörning av träd eller stenar. Då är hastighete­n avgörande för hur illa det går. I friåkning är risken att man välter med skotern och får den över sig.

I 13 procent av dödsolycko­rna med snöskoter den senaste tioårsperi­oden var drunkning det som orsakade förarnas död.

För offpiståkn­ingen på skidor finns också två motsatta trender. Å ena sidan verkar fler ta hänsyn till lavinfaran, å andra sidan finns det även här tendenser till större risktagand­e, exempelvis när det gäller att hoppa från höga klippor.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden