Hallandsposten

Sjukdomar och diagnoser gör att två av tre kan inte göra lumpen

- Anja Haglund TT

Fler behöver göra lumpen – men nästan två av tre unga går inte att kalla till mönstring på grund av olika sjukdomar och diagnoser. Pliktverke­t är oroat och överväger att kräva intyg i framtiden. – Det är väldigt höga siffror, säger generaldir­ektör Christina Malm.

Försvaret behöver växa. I år är målet att kalla 8 000 unga till värnplikt, om några år kan det handla om 10 000 eller fler.

Ungdomarna tas ut genom mönstring som genomförs av Plikt- och prövningsv­erket. Första steget är att fylla i mönstrings­underlaget. Här faller en mycket stor andel bort.

Av knappt 107 000 unga som svarade på underlaget i år var det bara 36 procent som var möjliga att kalla till mönstring. 64 procent, över 68 000 unga, svarade diskvalifi­cerande, till exempel genom att uppge olika sjukdomar, diagnoser och skador.

Fler tjejer (73 procent) än killar (55 procent) anger hinder. Till stor del handlar det om psykisk ohälsa, som depression­er och ångest – och enligt Plikt- och prövningsv­erket är utveckling­en oroande.

– Vi tycker att det är väldigt höga siffror. På sikt kan det bli svårt att fylla Försvarsma­ktens utbildning­splatser, särskilt när det ska utbildas fler, säger generaldir­ektör Christina Malm.

Hon säger att man inte haft anledning att tro att många ljuger. En analys som jämförde med underlag från Socialstyr­elsen om olika sjukdomar och diagnoser visade att ungdomarna i stora drag verkar vara ärliga. Men på sikt bedömer Pliktverke­t att det behövs kontroller.

– Vi ser framför oss att vi kommer att behöva skruva på våra rutiner och kräva in intyg. Svarar man i mönstrings­underlaget att man har till exempel diabetes, då ska man bifoga ett intyg på att så också är fallet, säger Malm.

Hittills har Pliktverke­t inte ansett att kontroller behövts.

– Hamnar vi i ett läge där vi ska skriva in 10 000 per år eller fler så kommer det nog att bli viktigt och nödvändigt att vi gör det här.

Malm pekar på att regeringen

Christina Malm, generaldir­ektör för Plikt- och prövningsv­erket. därtill vill aktivera civilplikt­en fullt ut, vilket innebär ännu högre volymer

ARKIVBILD: JOHAN NILSSON

som ska mönstra. En risk är dessutom att grupperna konkurrera­r med varandra.

– Inom områden som räddningst­jänst och elförsörjn­ing kan man tänka sig att de befattning­arna också har ganska höga krav på sig, säger Malm.

Hon påminner om att Pliktverke­t ytterst mönstrar för att personer ska klara krigets påfrestnin­gar.

– Vi kan aldrig garantera att man till exempel har tillgång till mediciner eller någon speciell typ av kost, inte i krig.

 ?? ?? Över 68 000 unga diskvalifi­cerades från lumpen 2024.
Över 68 000 unga diskvalifi­cerades från lumpen 2024.
 ?? ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL ??
ARKIVBILD: PONTUS LUNDAHL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden