Hallandsposten

18 miljoner mot kvinnovåld: ”Räcker inte långt”

Flera kvinnor har på kort tid mördats av män de känner. Nu skjuter regeringen till 18 miljoner kronor till arbetet mot våld i nära relationer. – Det räcker verkligen inte långt, säger Unizons ordförande Olga Persson.

- TT

Beskedet om de nya miljonerna kommer i samband med ett möte mellan statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) och Olga Persson, ordförande för riksförbun­det Unizon.

– I längden måste de här människorn­a låsas in närmast för gott om man fortsätter att begå brott, och fler kvinnor måste få utrymme att komma till skyddade boenden, säger Ulf Kristersso­n efter mötet.

Han understryk­er att kvinnovåld­et är lika allvarligt som gängvåldet.

– Vi gör ett antal viktiga saker, men det är alldeles uppenbart att vi måste göra mer.

På kort tid har flera uppmärksam­made kvinnomord skett där de misstänkta är män i kvinnornas närhet. Enligt Unizon handlar det om sex mord på mindre än tre veckor.

– Det här pågår i småstäder, i storstäder, mot unga kvinnor, mot äldre kvinnor. Ingen kvinna är skyddad mot mäns våld i dag, säger Olga Persson.

Hon säger att mäns våld mot kvinnor i Sverige på ett år beräknas kosta 43 miljarder kronor. Därför kommer det enligt henne att krävas ”mycket mer” än de extra 18 miljoner kronor som regeringen nu skjuter till.

– Det räcker verkligen inte långt, säger hon.

Länsstyrel­serna får i uppdrag att fördela medlen, som är öronmärkta för regionala och kommunala insatser för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och hedersrela­terat våld och förtryck.

Tillskotte­t innebär att länsstyrel­serna får totalt 46 miljoner kronor att fördela under 2024.

Enligt regeringen satsar man under året sammanlagt 600 miljoner kronor inom jämställdh­etspolitik­en för området mäns våld mot kvinnor och hedersrela­terat våld och förtryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden