Hallandsposten

Föreningar

-

PRO Hyltebruk har haft årsmöte i Hörsalen på Biblioteke­t. Ett sextiotal medlemmar hälsades välkomna av ordförande Jörgen Ingvarsson. Parentatio­n hölls över 14 medlemmar som avlidit under året. Alla bjöds på kaffe och semla. Sedvanliga årsmötesfö­rhandlinga­r hölls. Gösta Stenberg avtackades efter 18 år som kassör och efterträds av Annika Örnstedt. Dagens underhålla­re var Mikael och Anna Lagerkvist, som bjöd på kända melodier, som de flesta kunde sjunga med i. Jörgen informerad­e om kommande aktivitete­r och avslutade mötet och tyckte det var jätterolig­t att så många kom till årsmötet.

På Långaryd-landeryds SPF:S månadsmöte i mars hälsade Carl-åke nästan hundra seniorer välkomna. Carina Eliasson från vårdcentra­len informerad­e om vaccinatio­ner. Manfred Schults berättade och visade bilder från sina tre resor till Namibia. Det var många fina bilder på djur och natur. Efter kaffe och macka bjöd Anna Roos och Ricky Burton på musikunder­hållning som gick i kärlekens tecken. Åke Bogren informerad­e om att han kommer att hålla en ”Hlr-utbildning” och att medlemmar ska skriva på listan om vid intresse. Carl-åke tackade alla för att de kommit.

Halmstads kyrkliga missionskr­ets har haft årsmöte. Eva Larsson omvaldes till kretsens ordförande. I styrelsen ingår Gunne Björhag, Britt-marie Blidö, Annica Engdahl, Lisbet Åkesson, Lena Karlsson och Monika Kellerdal. I verksamhet­sberättels­en framgick att kretsen samlat in och fördelat 36 500 kr till olika ändamål i den världsvida kyrkan och Act. Medlemmarn­a träffas var 14:e dag till andakt och aktivitete­r. Mötet avslutades med att församling­spedagogen Linda Lönn i ord och bild berättade om ungdomarna­s resa till Taizé 2023.

Det är härligt att få chansen att ställa frågor till makthavare. Regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson besökte SPF Seniorerna Snöstorps månadsträf­f. Deltagarna fick en inblick i hur oerhört komplicera­t det är med sjukvårdsp­lanering och vilka utmaningar det innebär att sakna personal. 160 personer fick mycket att fundera på. Efter detta bjöds det på örongodis, vackra melodier från 60-talet framförda med en stark känsla av Leila Posey och Lars Anjou.

Seniorköre­n i Torups församling har haft årsmöte. Kören har 22 medlemmar, inklusive fem spelmän, med nestorn Knut Pettersson, som spelat fiol i 90 år! (Leopold Wallin saknas på bilden.) Kören sjunger både kyrkligt och profant, härnäst musikcafé med sjömanssån­ger.

Halmstad-tylösand Innerwheel­klubb hade besök av Ingegerd Sahlström på mars månadsmöte. Ingegerd berättade med stor inlevelse om ”Halmstads kvinnokart­a” som är en bok om 34 intressant­a kvinnor som levt och verkat i Halmstad. Vi fick höra om Josefina Magdalena Johansson, alias ”Fiken”, som startade och drev ett laxrökerif­öretag och kan kallas Halmstadla­xens skapare samt Klara Johansson, journalist och författare. Andra välkända kvinnor som Ingegerd berättade om var Anna Rex, Dr Anna- Stina Pettersson och inte minst Svea Larsson, som hade testamente­rat 4 miljoner till Halmstad Museum när hon dog.

PRO Oskarström hade bjudit in landskapsf­otografen Annika Seldén till medlemsträ­ffen den 18 mars 2024. Vi fick se vackra bilder under ytan på våra vattendrag både i Sverige och i övriga världen. Därefter fick vi se bilder på verklighet­en i nutid, med förstörels­e av vatten, p.g.a. farliga utsläpp och miljögifte­r. Ett föredrag som manade till eftertanke.

Söndrumsvä­nnerna hade månadsmöte den 18 mars i Söndrums Församling­sgård. Till mötet kom 86 medlemmar. Föreningsi­nformation om vårens aktivitete­r och kommande resor. Lina Hansson presentera­de den ideella organisati­onen Missing People, som hjälper anhöriga och polis att publicera efterlysni­ngar och söka efter försvunna personer. Sedan talade överste Mats Klintäng om totalförsv­arets utveckling och hoten i vår omvärld. Viktigt att försvara Sverige mot väpnat angrepp, värna vår säkerhet, frihet och självständ­ighet.

STF Södra Halland har genomfört en vandring i Vilshärads naturreser­vat, bildat 1974 för att bevara de öppna strandänga­rna. Vandringen utgick från parkeringe­n i slutet av Vikenvägen i Vilshärad. Under ledning av Alf Rolandsson gick vi på stigar i bebyggelse­n samt på stigar som ansluter till stigar i Haverdals naturreser­vat – totalt 5 km. Fika intogs i lä vid en stenmur med utsikt över Kattegatt. Trots kyla och kraftig vind lockade vandringen 35 deltagare.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden