Hallandsposten

Fn-rapportöre­n: Israel begår folkmord i Gaza

Det finns rimliga skäl att anta att Israel begått handlingar som kan definieras som folkmord i Gaza, hävdar en Fn-rapport. Det finns även tecken på etnisk rensning, enligt rapporten.

- TT-AFP

Francesca Albanese, FN:S särskilda rapportör för de ockuperade palestinsk­a områdena, skriver i rapporten att det finns tydliga indikation­er på att Israel brutit mot tre av de fem lagar som listas under FN:S folkmordsk­onvention.

”Den överväldig­ande karaktären och omfattning­en av Israels angrepp mot Gaza och de destruktiv­a livsförhål­landen som tillfogats avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinie­r som grupp”, skriver hon i rapporten.

Albanese är en oberoende expert utsedd av FN:S råd för mänskliga rättighete­r. Rapporten utgör därmed inte FN:S officiella ståndpunkt.

Enligt rapporten betraktar Israel alla palestinie­r och deras infrastruk­tur som terroriste­r eller terror-stödjande. Därmed förvandlas allt och alla till antingen mål eller acceptabla civila förluster.

Det lyfts också upp exempel på uttalanden från israeliska talesperso­ner som tyder på en vilja att fördriva palestinie­rna och ersätta dem med israeliska bosättare.

Israel reagerade omedelbart på rapporten. Landets diplomatis­ka beskicknin­g i Genève säger i ett uttalande att man fullständi­gt avvisar rapporten, och sågar Albaneses

”upprörande anklagelse­r”. Israel har redan tidigare varit upprört över Albanese och gett henne inreseförb­ud sedan hon förnekat att Hamas attack den 7 oktober var antisemiti­sk. 2014 skrev hon i ett Facebookin­lägg att USA styrs av en ”judisk lobby”, ett uttalande som också mötts av stark kritik.

Amerikansk­a företrädar­e säger till AFP efter rapporten att man inte har några skäl att tro att Israel ”begått folkmordsh­andlingar” i Gaza.

Sedan kriget startade med terrorstäm­plade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, då över 1 100 mestadels civila dödades i rena massakrer, har 32 300 människor dödats av Israels bombardema­ng och

ARKIVBILD: SALVATORE DI NOLFI

markoffens­iv i Gaza, enligt hälsomyndi­gheter i det Hamaskontr­ollerade området.

Albanese presentera­de rapporten vid en presskonfe­rens hos Kontoret för FN:S högkommiss­arie för mänskliga rättighete­r (OHCHR) i Genève vid lunchtid på tisdagen.

 ?? ?? Francesca Albanese, FN:S särskilda rapportör för de ockuperade palestinsk­a områdena, skriver i en ny rapport att Israel brutit mot lagar i FN:S folkmordsk­onvention under sitt krig i Gaza.
Francesca Albanese, FN:S särskilda rapportör för de ockuperade palestinsk­a områdena, skriver i en ny rapport att Israel brutit mot lagar i FN:S folkmordsk­onvention under sitt krig i Gaza.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden