Hallandsposten

Fler misstänkta har häktats efter terrordåde­t

Ytterligar­e personer har häktats efter fredagens terroratta­ck mot ett konserthus i Moskva. Flera personer som har träffat de fyra huvudmisst­änkta i olika sammanhang är nu också anklagade för inblandnin­g i dådet.

- Martin Mederyd Hårdh TT

Fyra män från Tadzjikist­an som har pekats ut som huvudmisst­änkta terroriste­r häktades redan i söndags. Efter dem har ytterligar­e fyra personer ställts till svars, då de har haft olika former av samröre med de fyra männen.

På måndagen häktades tre andra män: den tidigare ägaren till den bil som terroriste­rna sägs ha använt i samband med dådet, samt dennes far och bror. De tre hade själva tagit kontakt med myndighete­rna när de kände igen bilen i nyheterna.

På tisdagen häktades sedan en åttonde person, en 32-årig man, som enligt anklagelse­rna har hyrt ut en lägenhet till någon eller några av de misstänkta. De ska ha fått kontakt genom en nätbaserad plattform för uthyrning av lägenheter.

Han häktas också som misstänkt för inblandnin­g i terroratta­cken. När han kom till tals i rättssalen så bedyrade han att han inte hade någon kännedom om de andra männens terrorplan­er, innan domaren avbröt honom, rapportera­r Mediazona.

Mannens anhöriga fanns på plats i domstolen, men fick reprimande­r från vakter på plats då de var upprörda, grät och tilltalade mannen på ett annat språk än ryska, rapportera­r olika ryska medier.

De fyra män som misstänks för inblandnin­g har alla centralasi­stiskt ursprung, likt de huvudmisst­änkta. Till skillnad från dem har de inga synliga skador och de blev inledda till rättssalen av poliser snarare än maskerade vakter från säkerhetst­jänsten FSB.

De fyra huvudmisst­änkta har av allt att döma blivit utsatta för tortyr och brutalt våld i samband med att de greps. Två av dem har enligt myndighete­rnas utsago erkänt brott. Oberoende ryska granskning­ar visar att de bär likadana kläder som gärningsmä­nnen ses bära i filmklipp från attacken.

139 personer dödades i attacken mot konsertanl­äggningen Crocus City Hall i fredags kväll. På tisdagsmor­gonen meddelade ryska myndighete­r att 63 personer som har vårdats på sjukhus har kunnat skrivas ut därifrån. För 22 personer beskrivs skadorna ännu som allvarliga.

 ?? BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? Ryska poliser utanför distriktsd­omstolen i Basmannyj i östra Moskva, där häktningsf­örhandling­arna äger rum. Bilden togs i söndags.
BILD: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO Ryska poliser utanför distriktsd­omstolen i Basmannyj i östra Moskva, där häktningsf­örhandling­arna äger rum. Bilden togs i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden