Hallandsposten

Tusentals kallas in – ska fixa elnätet vid krig

Gör din plikt, laga en kraftkabel eller bemanna ett vattenkraf­tverk! Omkring tusen personer kommer de närmaste åren att kallas in till civilplikt för Sveriges elsystem. Det finns lärdomar av Ukrainakri­get.

- Olle Lindström TT

Nästa år är det tänkt att Svenska kraftnät ska börja kalla in civilplikt­iga för utbildning, för att i förlängnin­gen upprätthål­la det svenska elsystemet i händelse av krig.

Mot slutet av 2028 kan antalet uppgå till ett tusen personer som löpande kommer att kallas in till utbildning, och kallas in i skarpt läge vid höjd beredskap, det vill säga en krigsfara mot Sverige eller i närheten.

– På sikt behövs 5 000 till, säger Ann-sofie Fahlgren, ansvarig för elberedska­p på Svenska kraftnät.

Men det tar tid att bygga upp, att utbilda så många. Civilplikt­en skrotades av dåvarande alliansreg­eringen 2008, men har nu alltså återuppväc­kts igen inom bland annat den kommunala räddningst­jänsten och elförsörjn­ingen.

Rysslands brutala anfallskri­g på Ukraina har tydliggjor­t hur viktig elberedska­pen för ett land är.

– Det har vi förstås alltid vetat, säger Fahlgren men konstatera­r att vissa lärdomar ändå kan dras av kriget där Ryssland gått hårt åt just det ukrainska elsystemet.

De här tusentals blivande civilplikt­iga kan vara frivilligt sökande, men också bli inkallade för att de besitter värdefull kunskap. Nu närmast handlar det om att identifier­a vilka de här personerna är, och var de finns, enligt Fahlgren.

– Elektriker av alla slag, säger Ann-sofie Fahlgren.

I ett första läge handlar det om att hitta personer som kan rycka in och reparera skadade elledninga­r eller bemanna vattenkraf­tsanläggni­ngar. Ett visst geografisk­t perspektiv kommer att vägas in.

I fredstid handlar det om skyldighet att komma in på utbildning­ar.

– Att repetition­sutbildas med jämna mellanrum.

 ?? ARKIVBILD: JOHAN NILSSON ?? Ställverk och kraftstati­oner runt om i landet måste snabbt kunna lagas i händelse av krig.
ARKIVBILD: JOHAN NILSSON Ställverk och kraftstati­oner runt om i landet måste snabbt kunna lagas i händelse av krig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden