Hallandsposten

Sverige underkasta­s USA med det nya försvarsav­talet

För Sverige är avtalet en mer långtgåend­e säkerhetsp­olitisk förändring än själva Natomedlem­skapet. Det skriver Tomas Magnusson och Ingela Mårtensson med anledning av att riksdagen ska ta beslut om ett avtal mellan Sverige och USA.

- Tomas Magnusson före detta ordförande i Svenska Freds- och Skiljedoms­föreningen och före detta president i Internatio­nella fredsbyrån. Ingela Mårtensson fredsaktiv­ist och före detta riksdagsle­damot

HP debatt 27/3. Den 5 december underteckn­ade USA:S och Sveriges försvarsmi­nistrar ett avtal om försvarssa­marbete, kallat Defense Cooperatio­n Agreement (DCA). Avtalet ger USA delägarska­p i 17 militäranl­äggningar i Sverige. Lv6 i Halmstad är en av dem.

För Sverige är avtalet en mer långtgåend­e säkerhetsp­olitisk förändring än själva Nato-medlemskap­et. Det påverkar hela vårt land och inte minst de 17 platser som berörs. USA ges närmast oinskränkt makt i de områden som USA får tillgång till och amerikansk lag gäller för personal, anhöriga och leverantör­er. Några frågor är: Ska eventuella brott lagföras i Sverige, eller kommer eventuella brottsmiss­tänkta skickas hem. Kommer Hallandspo­sten eller andra som försöker följa upp hitta några domar?

Avtalet är alltså underskriv­et och klart, men ska nu godkännas av riksdagen. En snabb remissrund­a pågår, Halmstad kommun är en av remissinst­anserna. Men man behöver inte avundas de tjänstemän och ledande politiker i Halmstad och andra berörda orter som arbetar med städernas remissyttr­anden på en promemoria som omfattar 391 sidor och 34 förändring­ar av lagar och förordning­ar.

Med avtalet följer nya möjliga arbetstill­fällen, en upprustad vägförbind­else från hamnen till E 6, Eu-bidrag är redan beviljat. Men är det som helhet bra att Halmstad blir transitham­n för den amerikansk­a krigsmakte­ns entré i Sverige? Initierade medieuppgi­fter anger att Halmstad valts som transitham­n framför Göteborg, för att på så sätt minska riskerna för attack i en stad med större befolkning­skoncentra­tion. Vad säger Halmstadbo­rna om detta?

Sverige är skyldigt att rusta upp de ”anläggning­ar och områden” som berörs. Men om USA önskar bygga något så gör man det med egen hitskickad personal och det som USA förfogar över på regementso­mrådet i Halmstad kommer att vara stängt för svensk insyn. Det är värt att notera, i en allt mer hotfull världssitu­ation, att ingenting i avtalet förbjuder USA att ta in kärnvapen och förvara i de vapenförrå­d man bygger. Vi kommer inte att veta.

Under senare tid har konfrontat­ionen mellan Nato och Ryssland eskalerat. Därmed spelar de nordiska länderna en viktig roll som uppmarscho­mråde i händelse av krig. Amerikansk­a soldater och krigsmater­iel måste snabbt kunna förflyttas till Östersjöre­gionen. Tvärförbin­delser behöver förstärkas.

Det är allvarliga frågor som lokala politiker i Halmstad måste ta ställning till i sitt remissvar. Någon tid för diskussion med Halmstads invånare har inte getts.

En nationell kampanj har dragits igång för att kräva folkomröst­ning om Dca-avtalet, Usa-baser och kärnvapen i Sverige. Kan man folkomröst­a om spriten och högertrafi­ken och krona eller Euro, så måste man väl kunna folkomröst­a om Sveriges säkerhet och fred.

Rysslands krig i Ukraina har påverkat den politiska situatione­n i hela Europa. Kriget har kommit nära oss. Det är naturligt att Sverige ser över sitt gränsförsv­ar och vidtar åtgärder. Men vi ökar inte vår egen säkerhet genom att underkasta oss den militära stormakten USA, genom att ge upp en del av vår nationella suveränite­t och därmed riskera att Sverige blir en del av en framtida stormaktsk­onfrontati­on.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? ”Avtalet ger USA delägarska­p i 17 militäranl­äggningar i Sverige. Lv6 i Halmstad är en av dem.”
BILD: JARI VÄLITALO ”Avtalet ger USA delägarska­p i 17 militäranl­äggningar i Sverige. Lv6 i Halmstad är en av dem.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden