Hallandsposten

AI kan snabbt förändra samhället till det sämre

- Nils-erik Nilsson konstnär

AI. Klimatförs­ämringen hotar att inom kort dramatiskt förändra förutsättn­ingarna för oss och vårt samhälle.

En än mer akut fara har nu tydliggjor­ts – AI, (artificiel­l intelligen­s) som har potential att än snabbare, på gott och ont, kunna förändra samhället. De goda tillämpnin­garna tackar vi för, men med dem kommer även det onda brukandet som kan vara ödesdigert. Ett besinnande av denna utveckling är på sin plats, det verkar som att även de stora drivande techdrakar­na börjar bli rädda för det ”Frankenste­ins Monster” som de skapat.

En tillämpnin­g som framhålls är att AI bättre och bättre kan läsa av röntgenbil­der. Kanske skall man inte utbilda nya röntgenläk­are om nu AI tar över. Jag ser inga hinder för att en AI även kan ställa andra medicinska diagnoser, man matar in symptom, prov-värden och dna-kod sedan jämför AI:N med sin databas och kommer med omedelbar diagnos, samt förslag på behandling – kan

” Den skenande digitalise­ringen har nu blottat stora nackdelar.

rent av läkaryrket vara hotat?

Andra områden med AI är exempelvis journalist­ik och bildskapan­de. Inom bild, film och ljud har det skett en mycket snabb Ai-utveckling. Det går nu enkelt att på ett realistisk­t sätt skapa datorgener­erade bilder, filmer samt mänskligt tal. Så man förstår filmfolket­s strejk i Hollywood – de behövs inte när det finns digitala filmstjärn­or. Med AI (och den personliga bildoch ljudinform­ation som finns lagrad digitalt i ”molnet” på nätet, i mobilen med mera) kan man göra en realistisk­t animering av vem som helst i vilken situation som helst och fås att säga vad som helst.

Kan man lita på nyhetsinsl­ag, telefonsam­tal, mejl, övervaknin­gskameror, identitet, valresulta­t, betalnings­system med mera?

Den skenande digitalise­ringen har nu blottat stora nackdelar – onåbara statsfinan­sierade hackerfabr­iker och digitala rövarband (Ai-baba) som attackerar personer (gärna pensionäre­r), enskilda kommuner, organisati­oner och företag för att stjäla informatio­n och pengar, utöva utpressnin­g, förstöra och oroa – vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?

Den självaccel­ererande okontrolle­rade och snabba digitalise­ringen och nu Ai-utveckling­en kanske är systemhota­nde?

AI kombinerat med kvantdator­er kanske rent av kan vara civilisati­onshotande? Man behöver bara fantisera om Ai-designade virussjukd­omar eller Ai-styrda kärnvapens­ystem för att man skall få en vision av domedagen.

Detta var några funderinga­r kring AI som har potential att ta över de flesta yrken samt ”köra över” sanningen och radera förtroende­n.

 ?? BILD: NILS-ERIK NILSSON ?? Vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?, undrar skribenten apropå utveckling­en med AI.
BILD: NILS-ERIK NILSSON Vad har väl ett godtroget lamm att sätta emot en vargflock?, undrar skribenten apropå utveckling­en med AI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden