Hallandsposten

Nu är det klart – akutskola ska vara på plats till hösten

Halmstad: Nu är beslutet fattat – till hösten startar en akutskola i Halmstad. Arber Gashi (S), ordförande i barnoch ungdomsnäm­nden, är nöjd och konstatera­r att det var ett enigt beslut.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se

Det finns tre skäl till att man vill starta en akutskola, förklarar Gashi:

– Vår personal ska inte behöva vara orolig över att gå till skolan en måndagsmor­gon och möta en elev som har hotat eller slagit dem veckan innan. En elev som har blivit utsatt för våld, våldtäktsf­örsök eller rent av våldtäkt, ska inte heller behöva möta sin förövare på skolgården dagen efter det har hänt.

– Och: de elever som utsätter andra för det här har inte sällan själva blivit utsatta. De behöver ett miljöombyt­e och få stöd av erfaren personal som inte dömer utan hjälper dem att bryta det destruktiv­a beteendet.

Arber Gashi påpekar också att en förflyttni­ng till en akutskola visserlige­n är en disciplinä­r åtgärd, men att tiden där inte ska ses som en bestraffni­ng.

– Nej, där ska finnas ett fåtal vuxna och maximalt två-fyra elever samtidigt, så tanken är att ge eleverna stöd och hjälp – samtidigt som den ”vanliga” skolan får ett andrum och en möjlighet att reda ut hur man ska gå vidare.

Det är ännu inte klart var akutskolan ska placeras, men det kommer inte att skapas eller hyras in några nya lokaler.

– Nej, det blir någonstans i våra befintliga lokaler. Politiken tagit ett beslut om vad och nu ska tjänstemän­nen titta på ”hur:et”.

Merparten av satsningen betalas av ett årlig statsbidra­g från regeringen på 2,1 miljoner, vilket innebär tre tjänster.

– Så i och med beslutet i nämnden får förvaltnin­gen i uppdrag att ansöka om de pengarna, säger Arber Gashi och tillägger att det finns ett 50-tal andra kommuner som redan har akutskolor.

Han säger också att det var väntat att förslaget skulle gå igenom, och han noterar att ingen ledamot i barn- och ungdomsnäm­nden röstade emot förslaget. Detta trots att ledamoten Amina Boulaabi (MP) i en artikel i Hallandspo­sten uttalade sig kritiskt mot idén och menade att det i stället vore bättre att satsa mer pengar på den ordinarie verksamhet­en.

– Vi hade ingen votering, utan rent mötestekni­skt gick det till så att jag, efter att ha frågat om vi var redo att gå till beslut, fick ett jakande svar – och sedan blev det även ett ja till akutskolan. Dock skickade MP med en protokolla­nteckning till förvaltnin­gen om att vi ska hålla koll på den utvärderin­g som sker på nationell nivå kring de 50talet akutskolor som redan är igång.

Amina Boulaabi konstatera­r att politiken inte enbart handlar om svart eller vitt, ett ja eller nej till en akutskola:

– Här handlar det om att säkerställ­a att de beslut som tas vilar i barnet bästa och med bred kunskap om konsekvens­erna, säger hon och tillägger att ett nej från MP inte hade gjort någon skillnad.

– Däremot vill vi se till att beslutet följs upp, och därför valde vi att göra ett medskick till förvaltnin­gen.

"Vår personal ska inte behöva vara orolig över att gå till skolan.

Arber Gashi (S)

Simon Lindgren (M) är 1:e vice ordförande barn- och ungdomsnäm­nden, och i ett pressmedde­lande motiverar han beslutet om att starta en akutskola så här:

”Tyvärr lever vi i en verklighet där det sker allvarliga händelser. Vi arbetar främst förebyggan­de, men vi måste också ha strukturer för att säkerställ­a tryggheten för utsatta elever och personal då allvarliga händelser sker.”

Enligt skollagen får en elev vara placerad på en akutskola som längst under fyra veckor.

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ??
ARKIVBILD: ROGER LARSSON
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden