Hallandsposten

Olivia virkar väskor med attityd

Halmstad: Rätt väska kan lyfta en hel outfit. Fråga bara Olivia Hiljegren från Halmstad, som gör succé med sina virkade handväskor med attityd. ”Att virka är som att meditera”, säger 25-åringen – som upptäckte virknålen under pandemin.

- Cicki Gustafsson cg@hallandspo­sten.se

I dag driver hon det egna företaget OANA, och säljer sina handgjorda, virkade väskor över hela världen. Visserlige­n vid sidan om sitt primära jobb inom it – men ändå.

– Jag tillverkar alla mina väskor själv. Den mellanstor­a tar mig omkring fyra timmar att göra. För mig är det som en meditation att krypa upp i soffan med virknålen, säger Olivia.

Hon är uppvuxen i Halmstad – och om hennes ansikte ser bekant ut kan det även bero på att hon har jobbat som modell.

– Det har säkert bidragit till att utveckla min blick för färger och kombinatio­ner. I dag har jag rätt bra koll på hur man kan klä upp eller ner en outfit med hjälp av accessoare­r, säger Olivia.

Modellande­t slutade hon med 2017.

– Det var kul att prova på det livet och det gav mig chansen att bo utomlands. Jag har fått bo i Paris, Milano, Istanbul och Neapel, men jag såg aldrig modelljobb­et som min karriär. Jag har alltid haft drivet att plugga vidare och skaffa mig en utbildning.

Valet föll på marknadsfö­ring och entreprenö­rskap på Högskolan i Halmstad och vid Handelshög­skolan vid Göteborgs universite­t. Mitt under utbildning­en slog pandemin till.

– Jag höll på att bli tokig av tristess när man inte fick träffas. En dag fixade mamma garnnystan och en virknål till mig. Då hade jag inte virkat på hur länge som helst, så jag var tvungen att titta på en Youtube-video för att komma ihåg hur man gjorde, berättar Olivia och skrattar.

Snart var hon fast. Maskorna dansade fram under hennes fingrar. Hon virkade på känsla, inte efter mönster.

– Jag gjorde långa klänningar, kjolar och toppar. Det blev också flera väskor. När jag väl börjat virka gick det inte att sluta.

När pandemin klingat av åkte Olivia till Bali för att skriva sin masterupps­ats. Väskorna och de virkade plaggen fick hänga med i packningen. Sina outfits matchade hon med olika väskor för att variera resegarder­oben. På så sätt kunde hon också skapa den look hon ville åt i stunden.

– Jag har svårt sätta ord på min egen stil, men jag gillar färg. Kompisarna brukar säga att jag ofta sticker ut med kombinatio­ner som inte är självklara. På Bali balanserad­e jag till exempel upp min beiga, virkade långklänni­ng med en väska med karbinhaka­r, flärpar och kedjor. På så sätt blev intrycket inte för sött, förklarar hon.

Efter resan började folk höra av sig till henne eftersom de sett väskorna på hennes Instagram-bilder. Det blev startskott­et för affärsverk­samhet. Sedan spred sig ryktet. Det gick så fort att hon fortfarand­e har lite svårt att greppa det.

– Det är sjukt. För någon månad sedan fick jag till exempel en beställnin­g på 26 väskor till en återförsäl­jare i

Olivia tar gärna bilder på sina väskor i skogen, en plats hon älskar och ständigt återkommer till.

Australien. Så jag har att göra – och jag älskar det.

Ibland får Olivia beställnin­gar från folk som vill ha en väska, men inte riktigt vet hur den ska se ut. ”Gör något som passar mig”, säger de.

– Då brukar jag be om deras Instagram så att jag kan kolla på bilderna. Det ger mig en

BILDER: PRIVAT

bra uppfattnin­g om vad som skulle kunna funka. Hittills har alla som fått en ”skräddarsy­dd” väska blivit väldigt nöjda – och för mig utmanar det kreativite­ten.

Olivias väskor finns i olika storlekar och hon brukar prissätta dem 800 och 1300 kronor. Hon virkar dem i återvunnet tyg från modeindust­rin i Portugal.

I dag har hon sålt väskor till länder över hela världen. Ibland får hon frågan om hon inte ska leja bort produktion­en, men där är Olivias svar ett bestämt nej.

– Mina väskor ska vara unika och tillverkad­e av mig själv. Jag är glad att mitt företag har fått växa organiskt. Man behöver inte alltid satsa på att något ska bli stort och kommersiel­lt bara för att det finns en efterfråga­n. Genom att virka så mycket jag känner för utöver mitt primära jobb får jag det bästa av två världar. Den friheten älskar jag.

 ?? ?? Olivia på stranden med en lättburen väska i svart.
Olivia på stranden med en lättburen väska i svart.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden