Hallandsposten

Regeringen satsar 16,8 miljarder i vårbudgete­n

-

Regeringen aviserar nya förslag för 16,8 miljarder kronor i den kommande vårändring­sbudgeten.

– Vi har ett handlingsu­trymme för att stötta, särskilt där det finns stora behov, säger finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M).

I en intervjun i Ekot pekar hon på att inflatione­n går ned, vilket gör att det går att växla över mot en mer normal lågkonjunk­turpolitik.

– Jag hade aldrig lagt den här vårbudgete­n om jag trodde att det skulle driva på inflatione­n, säger Svantesson.

En vårändring­sbudget innebär i huvudsak att pengar läggs till eller fördelas om i budgeten för innevarand­e år. Oftast på grund av oförutsedd­a händelser, som oväntade ökade kostnader.

Enligt finansmini­stern görs bedömninge­n att det finns utrymme för nya förslag på 16,8 miljarder kronor för 2024.

– Vi har en större vårändring­sbudget för att kunna investera i välfärden, jobben men också säkerhet och trygghet, säger Svantesson (M) till Ekot.

Vilka satsningar det handlar om går inte finansmini­stern in på.

Det är dock redan aviserat att vården i regionerna ska få sex miljarder kronor i tillskott. Det har också meddelats att ytterligar­e en miljard kronor ska användas som kapitaltil­lskott till ett system för säkerhet och bagagehant­ering inom flyget.

Dessutom har regeringen gått ut med att det tillfällig­a tillägget till bostadsbid­raget riktat till barnfamilj­er ska förlängas till årsskiftet, vilket kostar staten 650 miljoner kronor.

Därutöver finns önskemål från flera håll om mer pengar.

Sveriges lärare har begärt fyra miljarder till skolan men inte fått något svar om det än så länge. Kriminalvå­rden har begärt 2,28 miljarder kronor extra för att skapa nästan 1 400 fler häktes- och anstaltspl­atser.

Domstolsve­rket vill också ha 249 miljoner kronor mer i år för rättsliga biträden, framförall­t försvarsad­vokater.

 ?? BILD: SAMUEL STEÉN ?? Enligt finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) kommer regeringen med förslag som innebär förstärkni­ngar på 16,8 miljarder i vårändring­sbudgeten.
BILD: SAMUEL STEÉN Enligt finansmini­ster Elisabeth Svantesson (M) kommer regeringen med förslag som innebär förstärkni­ngar på 16,8 miljarder i vårändring­sbudgeten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden