Hallandsposten

Nya regler tvingar kvinnojour­er att stänga sina boenden

- Simon Uggla TT

Tillstånds­krav ska rensa ut olämpliga aktörer från skyddade boenden. Men i jakt på ogräs rycker man upp den ideella kvinnojour­rörelsens djupa rötter, anser Roks ordförande Jenny Westerstra­nd. – Man vill ersätta oss med vårdbolag som vill tjäna pengar.

Bara var femte offer för våld i nära relation erbjöds skyddat boende när SKR granskade 3 000 ärenden mellan 2021 och 2023.

Enligt riksförbun­den Roks och Unizon, som tillsamman­s samlar över 200 kvinno- och ungdomsjou­rer, erbjuds allt färre kvinnor skyddat boende – samtidigt som stödsamtal och polisanmäl­ningar blir fler.

– Socialtjän­sten beviljar mer och mer sällan, vilket i förlängnin­gen kan riskera kvinnors och barns liv, säger Unizons ordförande Olga Persson.

Från den 1 april måste privata aktörer som vill driva skyddat boende ansöka om tillstånd hos Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo. Syftet är att utestänga kriminella och säkerställ­a likvärdig kvalitet på en i dag oreglerad marknad.

Men även ideella kvinnojour­er med lång erfarenhet tvingas stänga, säger Roks ordförande Jenny Westerstra­nd.

– Med de här kraven släcker man ner den ideella jourrörels­en. Redan nu har minst tio jourer stängt sina boenden och de kommer att bli 20, 30, 40 till.

Lämplighet­sbedömning­en görs

ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

bland annat utifrån huruvida ägare och styrelseme­dlemmar har skatteskul­der eller är dömda för brott, något som enligt Westerstra­nd utesluter kvinnor som utsatts för ekonomiskt våld i nära relation.

De nya reglerna innebär också, säger hon, att små jourer ute i landet som drivs på frivilligb­asis tvingas bemanna med anställd personal, i värsta fall dygnet runt.

– Och personalen ska ha motsvarand­e socionomko­mpetens. Vi har 40 år av överförd kunskap men inga diplom, så hur ska vår kompetens räknas?

Olga Persson betonar i sin tur att det är oklart hur kraven kommer att se ut, men att majoritete­n av Unizons jourer är positiva.

– Ambitionen är god och vi kommer att följa utveckling­en noga, så att den inte försvårar våldsutsat­ta kvinnors tillgång till skydd av hög kvalitet över hela Sverige.

Att det finns oseriösa aktörer i branschen är välkänt, enligt Jenny Westerstra­nd.

– Vi träffar kvinnor som undrar om de ska bli pressade på sex för att få hjälp, som ibland till och med flyr från boenden de blir placerade på. Det finns oerhörda problem och självklart finns en poäng i att försöka stävja det, säger hon och fortsätter:

– Men titta på Hvb-hemmen – där det varit tillstånds­krav i alla tider. Rapport på rapport om övergrepp och vanskötsel. Hela felet är att man släpper in folk som gör det här för pengar.

Amanda Lind kandiderar som språkrör.

 ?? ?? Jenny Westerstra­nd, ordförande i Roks, Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige.
Jenny Westerstra­nd, ordförande i Roks, Riksorgani­sationen för kvinnojour­er och tjejjourer i Sverige.
 ?? ARKIVBILD: FREDRIK SURELL ??
ARKIVBILD: FREDRIK SURELL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden