Hallandsposten

Expert misstänker mänskliga faktorn

Inte bara tekniska problem kan ha orsakat brokrasche­n i amerikansk­a Baltimore. Besättning­ens agerande borde ha spelat en stor roll. – Det som sticker ut är oförmågan att agera i tid, säger sjösäkerhe­tsprofesso­rn Dimitrios Dalaklis.

- Gustav Sjöholm TT

Det 300 meter långa fartyget drabbades av ett totalt strömavbro­tt och motorstopp som följd. Därefter gled fartyget hjälplöst in i bropelaren, vilket fick bron att falla ned i floden.

– Det första du gör vid ett strömavbro­tt är att minska farten, eller till och med få fartyget att stanna, säger Dimitrios Dalaklis, professor i säkerhet vid World Maritime University i Malmö.

Den rök som syns från fartyget före kraschen kan vara ett tecken på att besättning­en slagit i full back, eller att man startat en kall dieselmoto­r. Normalt ska alla dieselgene­ratorer vara i gång i närheten av hamnen, just för att undvika blackouts.

– För mig är det mest oroväckand­e: Hur kunde det sluta med ett totalt strömavbro­tt.

I videoklipp från det som föregick olyckan syns fartyget kort återfå strömmen, innan lamporna slocknar igen.

– Uppenbarli­gen så var ansträngni­ngarna från besättning­en att återställa kraften inte ett bra val. De löste inte det som orsakade strömavbro­ttet, utan slog bara på strömbryta­ren igen, säger Dimitrios Dalaklis.

Att strömmen kort återkom kan ha invaggat besättning i en falsk trygghet om att problemet var löst, och att viktiga sekunder tappades.

Clay Diamond, chef för amerikansk­a fackförbun­det APA som samlar lotsar, säger till The Washington Post att fartyget färdades i en hastighet av åtta knop, motsvarand­e 15 kilometer i timmen. En dieseldriv­en generator startade, men besättning­en återfick aldrig motorkraft­en.

Dimitrios Dalaklis säger att besättning­ens larm antagligen räddade liv, då brotrafike­n hann stoppas.

När det gäller vad som gick snett får utredarna titta på det exakta förloppet. Vem gjorde vad och när?

– Det är oklart utifrån videon om ankare släppts. Det är den sista åtgärden i ett desperat försök att minska fartygets rörelse, säger Dalaklis.

Lotsen ska ha beordrat en hård gir och att ankaret skulle släppas, enligt Diamond. Men om ordern utfördes är oklart.

– Det kan utföras utan ström. Du använder en hammare och släpper en koppling, säger Dalaklis.

Han poängterar att allt är spekulatio­ner, och vill inte peka finger innan utredninga­rna är färdiga.

– Men för mig är det en tydlig indikator på dåligt reagerande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden