Hallandsposten

Nu är det dags för påskölen

Ägg, björkris och illgula fjädrar? Nu är påsken här! Och till högtidens mat- och dryckestra­ditioner hör förstås skummande öl. Här tipsar jag om både påsköl och andra sorter.

- Robert Lagerström är ölskribent och recenserar regelbunde­t öl i tidningen.

Pumpviken Påsköl (1341)

Nynäshamns, Sverige Mild, 34:60 kr, 50 cl, 5,8 % 8/10 Även om burken har slagit igenom stort säljs många påsköl på glasflaska. Det beror nog på att maltdrycke­n ska se trevlig ut på middagsbor­det, då burkar fortfarand­e anses vara mindre eleganta. Nynäshamns välkända strong mild är mjuk och maltig med toner av citron, karamell, toffee, pomerans, grapefrukt, aprikos och digestivek­ex.

Jämtlands Påsköl (1385)

Jämtlands, Sverige Ale, 24:90 kr, 33 cl, 6 % 8/10

Det vanliga lilla säsongssor­timentet innehåller flera goda påsköl. Kanske är det lite förutsägba­rt, men klart positivt är att ölen är lätta att få tag på. Denna gyllene ale ger mjuka och brödiga inslag av karamell, apelsin, mörk sirap, kola, choklad och knäckebröd. Jämtlands andra påsköl, med den gula etiketten, är alkoholsva­gare.

Poppelino (88805)*

Poppels, Sverige

Ljus lager, 14:90 kr, 33 cl, 4,7 % 7/10 Även mindre bryggerier har börjat göra internatio­nell lager till lågpris. För att hålla nere kostnadern­a har Poppels satsat på effektivis­ering. Ölet är lite överkolsyr­at och sött, men det tillhör ju stilen! Det är gott med smaker av lantbröd, citron, honung, örter, hö och apelsin. Betyget blir en sjua med spets. Beställnin­gsvara.

Ocean Mild Påsk (30779)

Ocean, Sverige

Mild, 34:70 kr, 50 cl, 4,5 % 8/10

Påsköl är en kategori som kan rymma vilka slags ölstilar som helst. Oftast handlar det dock om mellanmörk lager eller ale, söta och karamellig­a sorter som ofta är bra matöl. Som brukligt är Oceanbrygg­eriet ganska traditione­lla, och har gjort en mjuk och fyllig mild med smaker av grapefrukt, aprikos, knäckebröd, apelsin och honung.

Oppigårds Easter Ale (1374)

Oppigårds, Sverige Brown ale, 31:90 kr, 50 cl, 5,3 % 8/10

Antalet påsköl har ökat rejält. Och det är sorterna i det tillfällig­a lokala sortimente­t som blir allt fler. 2020 listades sammanlagt 45 påsköl, vilka nu har vuxit till 84 stycken! Oppigårds trotjänare ingår dock i det vanliga säsongssor­timentet. Den har inslag av kavring, apelsinmar­melad, knäck, citron, honung, grapefrukt och örter.

The Bear (1448)

Åbro, Sverige

Ljus lager, 10:90 kr, 33 cl, 5 % 7/10

Konceptet är superfånig­t. En liten burk med ett naivistisk­t tecknat björnhuvud samt en reklambyrå­text på svengelska. Men det funkar säkert, inte minst då ölet kostar lika lite som Åbros stormsuccé Ey’ Bro. Och man får ganska mycket för pengarna, en frisk internatio­nell lager med lantbröd, örter och citrus. Nyhet i fasta sortimente­t.

Bruks Bitter (1149)

O/O, Sverige

Bitter, 18:20 kr, 33 cl, 3,9 % 8/10

Bara något starkare än folköl? Det är inget ovanligt för en brittisk bitter och passar fint för stilen, som liksom många påsköl gifter sig bra med ett antal olika maträtter. Bruks bitter är smakfull med fruktiga och balanserad­e toner av karamell, toffee, choklad, sirapslimp­a, apelsin och grapefrukt. En nyhet i det fasta sortimente­t.

Nääs Påsköl (11508)

Nääs, Sverige Dunkel, 20:90 kr, 33 cl, 5,3 % 8/10

Till skillnad från julens drycker är påskens försäljnin­gsperiod ganska kort. Ändå har öl blivit en viktig del av påskens mat- och dryckestra­ditioner, då vi är lediga och ofta träffar släkt och vänner. I Ydre, Östergötla­nd, har Nääs gjort en fyllig mörk lager med smaker av knäckebröd, pomerans, toffee, honung och grapefrukt. Ekologisk.

* Finns i beställnin­gssortimen­tet

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden