Hallandsposten

Biståndet ska finnas där det behövs

Regeringen lägger nu om Sveriges bistånd och begränsar budgeten. Att Ukraina prioritera­s högt är rimligt. Men samtidigt avslutas utveckling­ssamarbete­t i fyra länder med stora behov. Det skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

- Erik Lysén chef för Act Svenska kyrkan

HP debatt 28/3. ”Mat först. Sedan allt annat.” Det säger Augustine Lokonyen Pat, som utbildar jordbrukar­e i klimatanpa­ssade och hållbara odlingsmet­oder vid en av Act Svenska kyrkans partnerorg­anisatione­r i Sydsudan.

Det är lätt att hålla med. Mat är en förutsättn­ing för allt liv, all utveckling. Därför är det en ohygglig tragedi att hunger och undernärin­g i världen ökar igen. Mest extremt är läget just nu i Gaza, andra hungrar i tysthet. För att alla människor ska kunna äta sig mätta behövs förändring­ar på många plan: den globala uppvärmnin­gen måste begränsas, fred och demokrati stärkas, social trygghet byggas upp, småskaliga odlares förutsättn­ingar stöttas. Bistånd är för många helt livsavgöra­nde.

Regeringen lägger nu om Sveriges bistånd och begränsar budgeten. Att Ukraina prioritera­s högt är rimligt. Men samtidigt avslutas utveckling­ssamarbete­t i fyra länder som alla befinner sig långt ner på FN:S rankning över mänsklig utveckling. Sydsudan, ett av dessa fyra länder, finns allra längst ned, på plats 191.

Sydsudan är en ung nation som blev självständ­ig 2011. Väpnade konflikter avlöser varandra och det politiska läget är spänt. I dag är hälften av befolkning­en på 14 miljoner beroende av katastrofb­istånd för sin överlevnad. Det handlar om människor som drabbats av konflikter, översvämni­ngar, torka och brist på mat och rent vatten, vilket hänger samman med de alltmer påtagliga klimatförä­ndringarna. Barnäktens­kap och våld mot kvinnor är mycket utbrett.

År 2022 uppgick Sveriges långsiktig­a bistånd till landet till 434 miljoner kronor. Fokus har legat på att stötta uppbyggnad av försörjnin­gsmöjlighe­ter, utbildning och hälsovård, med en stark betoning på jämställdh­et. Sverige har varit en viktig biståndsgi­vare därför att vi tydligare än andra har arbetat för kvinnors och flickors rättighete­r.

Sverige försvinner inte helt från landet – som givare av katastrofb­istånd kommer vi sannolikt finnas kvar mycket länge. Men även om katastrofh­jälp räddar liv så löser det inte de humanitära kriserna. Akuta insatser är också mycket dyrare än förebyggan­de arbete. Därför är det kortsiktig­t tänkt av regeringen att avsluta det långsiktig­a biståndet till Sydsudan.

I stället borde mer resurser satsas på förebyggan­de arbete, och på att länka samman katastrofs­tödet med långsiktig­a insatser för fredsbygga­nde, klimatanpa­ssad jordbruksu­tveckling, hälsa och jämställdh­et. När Sverige lämnar Sydsudan kommer Act Svenska kyrkan och andra organisati­oner i det civila samhället göra vårt bästa för att fortsätta arbetet, trots de minskade resurserna.

Maten kommer först. Under veckorna före påsk påminner den kristna fastan oss om vad vi verkligen behöver, vad vi kan avstå ifrån, och hur viktigt det är att vi delar med oss. Biståndet är vårt gemensamma delande, där vi avsätter en del av våra resurser för att stödja människor i vår omvärld. Sveriges bistånd ska bekämpa fattigdom och förtryck och borde finnas där det behövs som allra mest – i länder som Sydsudan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden