Hallandsposten

Slamtömnin­g i Hylte kommun

- Stig Olsteg

Kommun. År 2017 fick jag liksom mina grannar en anmodan från kommunen att ersätta den befintliga avloppsbru­nnen med en ny trekammarb­runn med infiltrati­ons bädd. För detta krävdes ett bygglov. När jag undersökte med angränsand­e kommuner visade det sig att Hyltes kommuns taxa var väsentligt högre. Detta påtalade jag för berörda tjänstemän och kommunråd.

När jag läser Ingemar Stenetegs artikel blir jag minst sagt besviken och bestämmer mig för än en gång att jämföra med grannkommu­ner. Det visar sig att Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Hylte använder samma entreprenö­r nämligen Sandahls entreprena­d.

För 2023 var Hyltes årliga taxa för slamtömnin­g 2 523 kronor, för 2024 har vi fått en aviserad höjning till 3 179 kronor. Detta ska jämföras med nämnda grannkommu­ner taxa för 2023 som var 1 051 kronor, denna taxa bibehålls även för 2024. Hyltes taxa är således 3 gånger så hög för oss med enskilda avlopp.

När man går vidare och söker svar på vad som gör att kostnaden 3 gånger så stor blir man ännu mer besviken. Det visar sig att när Sandahls har fått betalt för sina kostnader disponerar Hylte 2 146 kronor i administra­tions behållning, för Gislaved, Gnosjö och Värnamo är motsvarand­e administra­tions behållning 230 kronor en skillnad på 1 916 kronor. Denna stora skillnad väcker naturligtv­is många frågor, inte minst

Kostnaden för Slamtömnin­g i Hylte är hög, anser skribenten. ett tappat förtroende på kommunens sätt att ta ansvar för skattebeta­larnas pengar.

Det nämns i artikeln att det rör sig om cirka 2 000 enskilda avlopp vilket i så fall skulle uppgå till cirka 3,8 miljoner kronor. Var har dessa pengar hamnat? Det som känns tryggt i denna ”avlopps-soppa” är att ordförande­n för Hylte Kommuns revisorer har ”rört om i grytan”. Tack Ingemar!

 ?? ARKIVBILD: ISABEL BARK ??
ARKIVBILD: ISABEL BARK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden