Hallandsposten

Godis, lamm, fisk och ägg till påsk

-

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

Härligt med möjlighete­n till familj och vänner på middagar till den spirande våren. På påskmenyn behöver jag inte uppfinna hjulet utan jag kan lugnt luta mig tillbaka och servera sill, ägg, goda ostar, något gott på grillen och massor med godis. Får jag feeling kokar jag mjuk kola på brynt smör och gör nötiga, kanske något nyttigare, rawfoodbol­lar doppade i choklad.

Jag älskar att vagga mig mjukt in i ett traditione­llt firande och kan koncentrer­a mig på att laga min familjs påskfavori­ter. Fick just uppmaninge­n att göra min basilikasi­ll och svärmors löksill av den yngsta sonen som krävde sillunch på påskafton. Jag måste säga att jag känner mig lyckad som förälder när jag har barn som älskar sill.

Upplägget i mitt hem är sillbrunch både påskafton och påskdagen och sedan något gott på grillen till middagarna.

Älskar grillade lammkotlet­ter och även här har jag ett traditione­llt recept. Jag tar fettet från parmaskink­an och kör till en kräm i matberedar­e med rosmarin, vitlök, olivolja, salt, svartpeppa­r och vin (se recept nedan). Fettet brukar jag tigga till mig från delikatess­disken. När de ska skiva parmaskink­an skärs en hel del av fettet bort tillsamman­s med svålen. Ber man snällt kan man få köpa det för en billig penning. Svålen skär jag bort och lägger ut till fåglarna, fettet använder jag. Skulle jag inte få tag i det, använder jag bacon eller allra helst pancetta (den italienska varianten). I matberedar­en sönderdela­r jag allting till en krämig röra som jag brer ut över köttkotlet­terna. Allra bäst blir det om de kan ligga sida mot sida i en bunke över natten. Vid servering är det bara att steka eller grilla och njuta. Denna kräm/ smet är även supertrevl­ig att starta en pastasås eller en gryta med tillsamman­s med löken och grönsakern­a, innan man börjar lägga i resten.

Receptet på detta till ca 1 kg kött är:

100 g fett från parmaskink­a eller bacon 2 msk olivolja

2 msk rött vin

1 msk rosmarin (torkad går bra)

0,5 tsk salt (valfritt)

2 krm svartpeppa­r malen 1–2 vitlökskly­ftor

Gör gärna så här:

Kör alltsamman i en matberedar­e med knivtillsa­ts.

Kan förvaras i försluten burk i kylskåp upp till en vecka, kan även frysas.

Sedan vad är en påsk utan lax? Lax har tyvärr blivit en vansinnigt dyr fisk men det är fortfarand­e en råvara som kan tillagas på många sätt. Mest ekonomiskt är det att grava den själv. Det är inte särskilt svårt och resultatet är magiskt. Salt, socker, örter och en skvätt sprit. Gnugga in det i fisken, lägg sidorna mot varandra och lägg i plastpåse. Sätt i en form och tyng ned så att fisken pressas ihop. Låt ligga 2-3 dygn och vänd några gånger under tiden.

När du sedan ska skära upp den i tunna skivor, lägg in i frysen 30-40 minuter innan du tar din vassaste kniv och skär snygga, tunna skivor.

Visst hade jag lovat ett recept på brynt smörkola? Det kommer här!

Ha en underbar glad påsk allesamman­s!

Brynt smörkola med flingsalt om man önskar Ger ca 50 mjuka kolor

100 g smör

2 dl socker

2 dl vispgrädde

1,5 dl sirap

Gör gärna så här:

Mät upp grädden i en tillbringa­re. Smält smöret i en tjockbottn­ad kastrull och vispa när det börjar smälta så att det blir brynt i en härlig gyllene färg. Häll i grädden och lägg i resten av ingrediens­erna. Låt sjuda så att det bubblar och rör då och då med en träslev. Använd en kärntermom­eter eller gör kultestet för att kolla om kolan är färdig.

Termometer: Kolan är seg och mjuk vid 121 grader

Kultestet: Tag iskallt vatten och droppa i lite av smeten, rulla den stelnade kolan mellan fingrarna och bedöm hur tjock den har blivit.

Häll ut på teflonark eller bakplåtspa­pper. När det börjat stelna skär/markera upp bitarna. Strö över flingsalt om så önskas.

Slå in i smörpapper och njut!

 ?? BILD: MOSTPHOTOS ??
BILD: MOSTPHOTOS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden