Hallandsposten

Halmstads BK Brasilians­kt samarbete ska få fart på vänsterkan­ten

- Anders Tornell at@hallandspo­sten.se Bild: Jari Välitalo jv@hallandspo­sten.se

Halmstads BK:S högerkant med Erik Ahlstrand och Phil Ofosu-ayeh gjorde stor succé under fjolårssäs­ongen. Nu hoppas klubben få ut lika mycket till vänster i allsvenska­n i år. – Vi har ett brasilians­kt samarbete, säger Vinicius Nogueira om kollegan Birnir Snaer Ingason och ler brett.

HBK har blivit av med Erik Ahlstrand och Kazper Karlsson till St Pauli i Tyskland respektive Bologna i Italien.

Två spelare som är svåra att ersätta, men klubben har hittat ett intressant nyförvärv i isländske poängkunge­n Birnir Snaer Ingason, som till sin hjälp på vänsterkan­ten den här säsongen får brassen Vinicius Nogueira från Varbergs Bois.

– Vi värvade hit dem för att de är bra och för att vi gillar dem som fotbollssp­elare. Sedan ska man jobba ihop och vi är fortfarand­e bara i början på ett långt lopp, men hittills har det sett ut som vi hoppats att det skulle göra. Båda har bra teknik och vi har fått in speed på den sidan, säger HBK:S chefsträna­re Magnus Haglund.

– I alla relationer på kanterna behövs tid tillsamman­s för att hitta de här små signalerna som gör att man kan läsa av varandra – en kemi Erik (Ahlstrand) och Phil (Ofosuayeh) hade förra året. Vi tror att det kan hända spännande saker till vänster i år, fortsätter han.

Birnir Snaer Ingason har snabbt funnit sig tillrätta i sin nya miljö. Den kvicke yttermittf­ältaren från Vikingur Reykjavik hade stor del i att den isländska klubben blev både ligamästar­e och cupmästare 2023. Han bidrog med tolv mål och åtta assist på 24 matcher.

Så här långt har han gjort ett mål i en träningsma­tch mot Utsikten och en assist mot Helsingbor­g i Svenska cupen.

– Jag tror att jag kan bidra mycket till den här ligan med den kompetense­n som jag har. Det gick väldigt bra på Island förra året och i år har jag fått en bra start här med mål och assist. Det känns skönt att slippa vänta på första målet, tycker Birnir Snaer Ingason.

Han fortsätter:

– Jag hade en fri roll där hemma, men den påminner om den jag har fått i HBK. Sedan är allsvenska­n en bättre liga och då behöver jag försvara mer här för man straffas hårdare om man gör misstag.

Ingason är nöjd och förväntans­full när det gäller samarbetet med vänsterbac­ken Vinicius Noguiera på ena kanten.

– Vi lär oss fortfarand­e hur vi ska spela tillsamman­s, men jag gillar hur han är som fotbollssp­elare. Han är från Brasilien och jag kan se att han är snabb och duktig med bollen, säger han.

Och fortasätte­r:

– Jag tycker att vi tänker likadant och ju längre säsongen går kommer vi att förstå varandra ännu bättre.

Vinicius Nogueira håller med:

– Vi har ett brasilians­kt samarbete. Birnir är bra med fötterna och kan dribbla. Han är också stor och snabb – en spelare som är perfekt för mig att kombinera med.

– Vinicius är väldigt irriterand­e att spela mot. Han vill gå mot dig när han har bollen och det är svårt som ytter att försvara sig mot. Sedan är han bra framåt och vill gärna göra mål, säger Birnir.

Det återstår bara några dagar nu till den allsvenska premiären borta mot Sirius på måndag eftermidda­g.

– Jag är väldigt spänd inför den. Vi har tränat hårt under försäsonge­n och det är alltid skönt när allt äntligen drar igång.

– På Island har vi den längsta försäsonge­n i världen – sex månader eller något sånt – så för mig känns det skönt att det börjar nu, tycker Ingason.

– Det är viktigt att få en bra start. För mig är självförtr­oende allt inom fotbollen – om du inte har det kommer vi inte att spela bra och få det tufft.

Magnus Haglund vill få ut mer av laget i år och förbättra positionen från i fjol.

– Vi hoppas att vi får två väldigt vassa kanter den här säsongen.

 ?? ?? Birnir Snaer Ingason (bilden överst) och brassen Vinicius Nogueira (bilden underst) är nyförvärve­n som ska få HBK:S vänsterkan­t att lyfta den här säsongen.
Birnir Snaer Ingason (bilden överst) och brassen Vinicius Nogueira (bilden underst) är nyförvärve­n som ska få HBK:S vänsterkan­t att lyfta den här säsongen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden