Hallandsposten

Sten Preuss långa resa – vill ta upp Astrio i ettan

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se

Två säsonger i följd har BK Astrio varit nära att ta steget upp till division 1. I år har man vässat truppen med flera etablerade spelare och är en av favoritern­a till serieseger­n. Sten Preuss, som gör sin tionde säsong i Astrio, var med när klubben var nere i division 5 och för honom hade det betytt mycket om man lyckas ta sig upp. – Det är klart att det hade varit jättestort. Nu känns det som det är dags, säger han.

2022 förlorade man i kvalet och förra säsongen var man bara en poäng i från seriesegra­ren Onsala.

BK Astrio har varit nära två säsonger i rad att ta steget upp till division 1.

Till den här säsongen har man visserlige­n tappat skyttekung­en från i fjol, Philip Comnell, till Ängelholm och även Emil Håkansson till Alet men man har förstärkt truppen med flera etablerade spelare.

Henrik Johansson som stod för en stark säsong i fjol hos rivalen Laholms FK och Tvååker-duon Isak Petersson och Marcus Jönsson. Dessutom har Vildan Rashkaj, som tränade Astrios P19-lag i fjol, gjort comeback.

– Det känns som vi har en mer jämnare trupp i år, även om jag tycker vi alltid har haft bra trupper, men den kanske är ännu lite vassare i år, säger Astrios tränare Peter Lindau.

– Comnell var jättebra förra året så det är klart tungt att tappa honom men Henke, Isak och Mackan är tre riktigt bra lirare. Det är klasspelar­e allihopa och de har varit med länge och spelat högre upp, säger Sten Preuss.

Med nyförvärve­n och med den kvalité som finns i truppen så tippas Astrio åter igen i toppen av division 2 västra Götaland men i år vill laget gå hela vägen.

– Det hade varit roligt eftersom vi har varit nära två år i rad. Det är ingen tvekan om att vi matchar division 1-lag och det har vi gjort i några år men du ska vinna en serie och ha lite flyt med att undvika skador, säger Lindau.

– Nu känns det som det är dags men sen är det många jättedukti­ga lag med. Det kommer bli tufft men vi vill så klart vinna, säger Preuss.

Och för Preuss hade det varit en speciell känsla att ta steget upp med Astrio. Nyckelspel­aren gör sin tionde raka säsong i klubben och har varit med på hela resan från division 5.

– Jag har både varit med om att åka ur till division 5 och fått följa med hela vägen hit. Det har varit en jätterolig resa och det hade varit häftigt att gå upp till division 1 med Astrio. Det har man haft i åtanke hela tiden och det hade varit jättecoolt att gå hela vägen och bli semiproffs. Det är något som man har kämpat för länge nu, säger Preuss.

Vad skulle det betyda för er och föreningen att ta steget upp?

– Det är klart att det hade varit jättestort. Vi lägger ner jättemycke­t tid på det här och då vill man så

” Jag har både varit med om att åka ur till division 5 och fått följa med hela vägen hit. Det har varit en jätterolig resa och det hade varit häftigt att gå upp till division 1 med Astrio.

Sten Preuss

klart ta sig så långt som möjligt. Spelar man i ettan jämfört med tvåan så blir det helt andra förutsättn­ingar med. Det blir lite mer på riktigt.

Peter Lindau menar också att det inte bara är bra för Astrios del om man tar steget upp till division 1 utan att fotbollen i Halmstad också skulle gynnas av det.

– Det är jättevikti­gt för Halmstad att Astrio, men helst fler lag, tar sig till division 1. HBK kan inte skicka upp 20 stycken P19-spelare varje år till A-truppen och frågan är då var de ska ta vägen? Vi tar ett samhällsan­svar för att de som vill bli bra i fotboll ska kunna spela kvar i Halmstad. Att det finns ett alternativ för dem som inte platsar i HBK.

Sten Preuss håller med.

– Man kan närma sig HBK lite. Det blir ett ganska stort hopp om de spelar i allsvenska­n och vi som är näst bästa lag i Halmstad spelar i division 2. Om man har ett seniorlag i division 1 så lockar det kanske mer. Att man som 16- eller 17-åring kanske går till Astrio i stället för HBK.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Astrio har i två säsonger i följd varit och nosat på en uppflyttni­ng till division 1. I år har man förstärkt truppen med flera etablerade spelare och både tränare Peter Lindau och nyckelspel­aren Sten Preuss tycker laget har kapacitete­n för att ta steget upp den här säsongen.
BILD: JARI VÄLITALO Astrio har i två säsonger i följd varit och nosat på en uppflyttni­ng till division 1. I år har man förstärkt truppen med flera etablerade spelare och både tränare Peter Lindau och nyckelspel­aren Sten Preuss tycker laget har kapacitete­n för att ta steget upp den här säsongen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden