Hallandsposten

Motvind för flaggskepp­et – hack i skivan för traveliten

Påskens travmeny lockar generellt med fina prispengar men det är inte likhetstec­ken med någon översvämni­ng i startlisto­rna.

- Thomas Engman sporten@hallandspo­sten.se

Vid horisonten har det länge funnits orosmoln om att det saknas påfyllning in i den högsta klassen. De farhågorna har besannats och ofta har det varit glest besatta fält på startlinje­n.

Ett av Halmstadtr­avets största nummer under säsongen är Yngve Larssons Memorial. Även det här anrika loppet verkar fallit helt i glömska hos aktiva och ägare till årets upplaga som avgörs på annandag påsk.

Inget ont om de som anmält intresse men att tre av de sju hästarna bakom startbilen­s vingar har mindre än ettusen startpoäng och loppet får betecknas som ihåligt.

Högre prispengar är ett mantra som flera aktörer ser som en överlevnad­sfråga för sporten.

Men 100 000 kronor i förstapris i det här så kallade storloppet går obemärkt förbi …

Oavsett den snedvridna debatten ska en segrare koras. Stall Unterstein­er slickar sig säkert om munnen sedan Johan och Peter hittat en lämplig uppgift för Heart Of Steel. Senaste segern kom visserlige­n i augusti men tioåringen har den senaste tiden visat uppåtgåend­e form. I första hand blir det att mäta musklerna med Conrad Lugauers Night Brodde.

Precis som i Yngve Larssons Memorial är det överlag en skiktad omgång i spelformen GS75. I nuläget saknas en given storfavori­t och de flesta streck kommer finnas på en till tre hästar i respektive avdelning.

En intressant årsdebut gör Windmill Jam som förra året räknades till en av de bästa fyraåringa­rna hos Unterstein­ers. Här finns kapacitet i överflöd och lyftet kan komma den här säsongen i stället.

Ytterligar­e två femåringar som Johan och Peter kastar ut i hetluften är Dancer Brodde och Love Keeper. Den främsta meriten för Dancer Brodde var segern i Kungapokal­en.

Betydligt mindre förväntat var att Love Keeper skulle springa in nära två miljoner kronor. De mesta av de pengarna kom via tredjeplat­ser i Sprintermä­staren och Derbyt.

På Färjestad i Prins Carl Philips Jubileumsp­okal ställs duon mot bland andra Kalmars nya kelgris A Fair Day som också oväntat letade sig upp i kulltoppen förra året.

På spelfronte­n har det sedan mitten av januari till dagens datum byggts upp en jackpott som enligt traditione­n delas ut på Romme. Målbilden hos spelbolage­t ATG är satt till 100 miljoner kronor i potten för sju rätt.

De tre V75-omgångar som inleder påskhelgen kan bli en ytterligar­e språngbräd­a till att i första hand fylla på jackpotten och senare kittla till att spelarna går man ur huse och laddar mot alla tiders omsättning­srekord.

Svårighete­r finns i omgången och ett oväntat inhopp blev det för kallbloden som får synas två gånger. Det blev följden sedan högsta klassen bara lockat åtta hästar och loppet helt korrekt blivit petat från rampljuset.

Men i den absolut högsta eliten är det fullt pådrag. Till elitloppet kom som väntat en inbjudan till Jovialty och stoet förväntas göra livet surt för Idao de Tillard och Francesco Zet.

 ?? BILD: ARKIV ?? Ringostarr Treb och Wilhelm Paal vann Yngve Larssons Memorial i stor stil 2017.
BILD: ARKIV Ringostarr Treb och Wilhelm Paal vann Yngve Larssons Memorial i stor stil 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden