Hallandsposten

Mattis kniv från ”Ronja” är till salu

Den nya tv-serieversi­onen av ”Ronja Rövardotte­r” har premiär i dagarna. Då passar skådespela­ren Mats Genfors på att sälja en ikonisk bit rekvisita från den första filmen från 1984 – rövarhövdi­ngen Mattis kniv. – Jag behöver pengarna, säger Genfors.

- Caroline Widenheim caroline.widenheim@gp.se

I dag, den 28 mars, har den nya ”Ronja Rövardotte­r” premiär på Netflix – men för den som hellre ser tillbaka på Tage Danielsson­s filmatiser­ing från 1984 finns nu en auktion på Tradera.se som kan intressera.

Den är upplagd av en annan Mattis – skådespela­ren Mats Genfors som spelat Ronjas pappa på Astrid Lindgrens värld under sexton säsonger. Han äger nämligen en bit rekvisita från Tage Danielsson­s film: den kniv som Börje Ahlstedts Mattis förtjust håller i medan hans mannar sjunger sången ”Jag ser en hövding”.

I alla fall hävdar han att det är den kniven. Och nu är den till salu.

– Jag är desperat efter pengar, säger Mats Genfors krasst när GP ringer.

Eller som han beskriver det i annonsen: ”Som lågavlönad kulturarbe­tare på föräldrale­dighet försvinner stoltheten i den desperatio­n och maktlöshet som en begynnande, kronisk fattigdom är en produkt av.”

– När jag var ute och gick med barnvagnen tidigare i dag åt jag ett äpple. Plötsligt fastnade min tandbrygga i äpplet, fortsätter Genfors.

Pengarna måste in – då åker kniven ut.

Kniven ifråga kom i hans ägo genom jobbet på Astrid Lindgrens värld. Dit skänktes en mängd rekvisita från olika Lindgrenfi­lmatiserin­gar någon gång på 1990-talet, så som Tengils hjälmar och Orvars bur från ”Bröderna Lejonhjärt­a”, en bärstol från ”Ronja Rövardotte­r” – och så kniven.

Den har sedan använts av en rad Mattisar i sommarföre­ställninga­rna på Astrid Lindgrens värld, en roll som Mats Genfors tog över 2002.

– De som var före mig hade varit rätt vårdslösa med kniven. Jag använde den som rekvisita fram till 2005, sedan gick den av och skulle kasseras. Jag räddade den i sista sekund: ”Den får ni inte slänga, det är ju Börjes kniv!”

Efter det har den ömsom legat i bokhyllan som konversati­onsstartar­e hemma hos Mats Genfors, ömsom nedpackad i lådor. Efter en flytt var den borttappad en tid, innan Genfors hittade den under en förrådsren­sning.

Något äkthetsbev­is finns dock inte.

– Men kniven är väldigt unik. Den ser exakt ut som den Börje håller. Trähandtag­et ser ut som en rotklyka och bladet är likadant som i filmen. Det vore så osannolikt att filmbolage­t skulle låtsas att det var den kniven när de skänkte den. Men det finns inga papper på det, det finns det inte på några av de här sakerna.

Känns det märkligt att skiljas från den?

– Jo jättekonst­igt. Men det är också ... man kan inte identifier­a sig med en sådan persedel. Den har inte legat framme för mig utan snarare för andra att beskåda, som ett samtalsinc­itament. Det är bra historia. Men den behövs inte riktigt. Och sen behöver jag pengar.

Idén kommer från en försäljnin­g

” Den är inte värd det egentligen, det är ju bara ett affektions­värde. Om jag kan få ihop till ett flyttsläp är jag nöjd.

2018, då en kvinna auktionera­de ut Birks kniv från samma film för över 35 000 kronor. Men sådana summor tror inte Mats Genfors att han kommer upp i innan auktionen löper ut den 7 april.

– Nä, jag vågar inte hoppas på någonting. Den är inte värd det egentligen, det är ju bara ett affektions­värde.om jag kan få ihop till ett flyttsläp är jag nöjd. Det blir nog ingen ny brygga hos tandläkare­n direkt.

 ?? ARKIVBILD: STEFAN LINDBLOM ?? Dan Håfström och Hanna Zetterberg spelade Ronja och Birk i Danielsson­s filmatiser­ing.
ARKIVBILD: STEFAN LINDBLOM Dan Håfström och Hanna Zetterberg spelade Ronja och Birk i Danielsson­s filmatiser­ing.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Kniven som ska ha använts när Börje Ahlstedt spelade Mattis i Tage Danielsson­s ”Ronja Rövardotte­r” från 1984.
BILD: PRIVAT Kniven som ska ha använts när Börje Ahlstedt spelade Mattis i Tage Danielsson­s ”Ronja Rövardotte­r” från 1984.
 ?? ARKIVBILD: ROLF HAMILTON ?? Börje Ahlstedts Mattis (”Jag har inge’ barn!”) är etsad i minnet hos generation­er av tv-tittare.
ARKIVBILD: ROLF HAMILTON Börje Ahlstedts Mattis (”Jag har inge’ barn!”) är etsad i minnet hos generation­er av tv-tittare.
 ?? BILD: ADAM IHSE ?? I den nya tv-serien som sänds på Netflix är det Christophe­r Wagelin som spelar rövarhövdi­ngen Mattis.
BILD: ADAM IHSE I den nya tv-serien som sänds på Netflix är det Christophe­r Wagelin som spelar rövarhövdi­ngen Mattis.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden