Hallandsposten

Därför blir hotellets ”vibe” allt viktigare

Resandet och turistöver­nattningar har definitivt hämtat sig sedan pandemin. Hur hotellet upplevs – eller rättare sagt den ”vibe” som ett hotell utstrålar, blir dessutom allt viktigare.

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Resfebern har definitivt krupit uppåt igen på sistone. Under första halvåret förra året gjordes 1,2 miljarder hotellöver­nattningar i Eu-länderna, enligt Eurostat. Det var 136 miljoner fler än motsvarand­e period 2022.

Ett klassiskt city-hotell med mjuka sängkläder, minibar och frukost i all ära. Men framöver blir det allt viktigare med hotellets atmosfär och dess ”vibe”, pekar en av trenderna för 2024 mot, enligt bokningssa­jterna Expedia och Hotels. com som lyfter fram att sökningar utifrån just atmosfär och vibe har ökat.

Nio av tio resenärer tycker att hotellets atmosfär och kundservic­e framför inredning och belysning är viktigast, enligt denna.

– Så klart är saker som sängkomfor­t fortfarand­e en viktig del när gäster skriver omdömen om hotell. Men gäster använder sig allt oftare av det mindre definierad­e begreppet ”vibe”. Begreppet är med 20 000 gånger i omdömen på Hotels.com det senaste året. Ord som ”Historisk”, ”Artsy” ”Hip”, ”Industriel­l”, ”Chill”, ”Funky”, ”Retro”, ”Vintage” och ”Fridfullt” är exempel på vibe som gäster letar efter, säger Melanie Fish, chef med ansvar för pr och trendspani­ng på Expedia Group, i en kommentar.

Vad du förknippar med begreppet ”vibe” är så klart upp till dig. Kanske letar du efter ett hotell med gammeldags stil, kulturkäns­la eller industriel­l känsla?

Hur som helst finns det flera hotelluppl­evelser runt om i Europa som erbjuder annat än traditione­lla hotell. Här bredvid är sju annorlunda turistboen­den, allt från din egen ”koja” uppe i träden till ett toppdesign­at boende av samma formgivare som ligger bakom konstmusee­t i Bilbao – eller varför inte djungelvib­e mitt i city.

 ?? ARKIVBILD: GABBY BALDROCCO ?? Resandet och turistöver­nattningar har definitivt hämtat sig.
Hur hotellet upplevs blir dessutom allt viktigare – eller rättare sagt den ”vibe” som ett hotell utstrålar.
ARKIVBILD: GABBY BALDROCCO Resandet och turistöver­nattningar har definitivt hämtat sig. Hur hotellet upplevs blir dessutom allt viktigare – eller rättare sagt den ”vibe” som ett hotell utstrålar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden