Hallandsposten

Glöm inte hallen: ”Se den som din landningsb­ana”

- Martin Wingren livsstil@gp.se

Hallen kan ibland bli ett bortglömt utrymme – men det finns mycket att göra både för att göra det mer organisera­t och samtidigt trivsamt. ”Hallen är både det sista du ser när du lämnar hemmet och det första när du kommer hem”, säger en ordnings- och inrednings­konsult.

”Det är ju bara hallen” – så tänker många om det där utrymmet där jackor och skor samsas med allt från nycklar till väskor, berättar Linda Gemal som hjälper människor att både inreda och få ordning på alla prylar i hemmet.

Samtidigt är hallen ofta den plats som är det första både du och gästerna ser.

– En del kan ju ha grovkök eller en sidodörr som familjen använder men oavsett så brukar jag säga att man kan se hallen eller utrymmet som en landningsb­ana, en plats som är utformad för att hjälpa dig och dina saker så fort du kommer in genom dörren och när du ska ut igen, säger hon.

Ordningsko­nsulten tycker att man ska se hallen som vilket annat rum som helst i hemmet och definitivt inte försumma den – tvärtom.

– När man pratar om inredning eller läser om det så fokuseras det ofta på kök eller vardagsrum. Men du ska kunna sväva in genom dörren där hemma, veta var du ska hänga av dina ytterkläde­r, lägga mössa och vantar, hänga upp väskan, lägga nycklarna och posten och så vidare, säger hon.

Första steget för att uppnå detta är att rensa ut, organisera och systematis­era. Kanske har du en massa grejer som du inte använder längre, såsom utslitna skor eller plagg som är för små.

– Framför allt ska hallen fungera men utöver det så kan man också göra det snyggt så att det känns fint när man kommer in. Det finns inget värre än när man öppnar dörren och det är stökigt. Inred hallen ut

"Framför allt ska hallen fungera men utöver det så kan man också göra det snyggt.

Linda Gemal ordnings- och inrednings­konsult

efter dina och hallens förutsättn­ingar och i den stil du tycker om, säger Linda Gemal.

Hur gör man då för att lyckas upprätthål­la nya rutiner och inte falla tillbaka i samma gamla mönster där saker och ting hamnar huller om buller? Jo, genom att hitta vad som känns naturligt för dig, menar ordningsko­nsulten.

– Att skapa rutiner tar tid, gör inte för många ändringar på en gång. Man ska inte tvinga sig lägga saker på ställen som inte känns naturliga för en. Hitta sätt som fungerar för dig. Som att sätta upp post it-lappar, en ram på väggen med en fin nyckel på som påminner dig om att lägga nycklarna där. Sätt in i kalendern att rensa hallen en gång i månaden, säger hon.

Man kan helt enkelt öva in olika rutiner. Som att när man kommer in genom dörren hänga upp jackan, lägga eller hänga sina nycklar på sina ställen och ta av sig sina skor och sätta på rätt plats. Och sedan tömma väskan på saker som inte behöver följa med nästa gång du lämnar huset och sedan hänga upp väskan.

Sortera posten, lägg lunchlådor där de hör hemma och kasta eller återvinn genast vad du inte behöver behålla, så att sakerna inte blir liggande i hallen, råder Linda Gemal.

– När du väl har anordnat din landningsb­ana, gör det till en vana att använda den varje gång du kommer hem – det hela tar bara några minuter, säger hon.

 ?? BILD: RUSTA ?? Klädhängar­e som även barnen kommer åt. Och en växt för trivsamhet­ens skull. Foto: Rusta
BILD: RUSTA Klädhängar­e som även barnen kommer åt. Och en växt för trivsamhet­ens skull. Foto: Rusta
 ?? BILD: ELLOS ?? En bänk att sitta på när du tar på dig skorna – samtidigt som det går att förvara saker i den.
BILD: ELLOS En bänk att sitta på när du tar på dig skorna – samtidigt som det går att förvara saker i den.
 ?? BILD: ELLOS ?? Varför inte ha en skål att lägga dina nycklar i.
BILD: ELLOS Varför inte ha en skål att lägga dina nycklar i.
 ?? ??
 ?? BILD: ELLOS ?? Klädförvar­ing till hallen som samtidigt ger ett harmoniskt intryck.
BILD: ELLOS Klädförvar­ing till hallen som samtidigt ger ett harmoniskt intryck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden