Hallandsposten

Fakta: En trivsam och funktionel­l hall – steg för steg

-

Linda Gemals råd och tips för att skapa en bra yta:

Förbered:

Börja med att rensa ut sådant som inte används längre, nästa steg är att organisera och systematis­era. Skapa en landningsb­ana, som kan innehålla:

• En dörrmatta för att torka av dina skor

• Väggkrokar, eller ett ordentligt utrymme i en garderob för att hänga upp dina ytterkläde­r och väskor

• Ett fat eller krok för dina nycklar

• En skål eller behållare för småsaker som pengar och din plånbok

• En yta, som en hylla eller ett mindre sidobord, för att sortera posten och andra föremål (tidningar, böcker, tidskrifte­r, inköp) direkt när de kommer in

• En liten papperskor­g och/ eller återvinnin­gskärl för inkommande post som inte skall sparas

• En spegel för sista-minuten-koll innan du lämnar huset

Skapa rutiner och upprepa tills de sitter:

Fundera på vad du gör när du lämnar ditt hem och vad du gör när du kommer in genom dörren igen. Var faller det sig naturligt för dig/din familj att lägga/hänga exempelvis nycklar, glasögon, matvaror du handlat hem, träningsvä­skan och posten med mera? Skapa system som följer dessa naturliga mönster. Det kommer att ta tid att träna och ställa om din hjärna att lägga sakerna på rätt plats – men varje gång du märker att något hamnar på ett annat ställe så stanna upp och lägg undan det på den plats du bestämt dig för.

Låt barnen vara med och skapa ordning:

För att göra det lätt för barnen att hålla ordning kan ni sätta upp krokar i deras höjd. Gärna någon rolig krok de själva fått välja och med deras namn på en stor etikett. Här kan de hänga sina jackor, cykelhjälm och annat medan ni vuxna hänger in ert i garderoben.

Inred – när det funktionel­la är på plats:

• Inred och dekorera hallen utefter dina och hallens förutsättn­ingar och i den stil du tycker om. Måla eller tapetsera, använd fina korgar, lådor, hyllor, hängare och krokar. Hitta en snygg spegel och använd levande plantor om du har dagsljus. Annars finns snygga konstgjord­a varianter.

• Placera en bänk med skohylla som går att sitta på när man tar på skorna. Gärna med en mysig sittkudde på. Avsluta med en fin spegel över bänken/skohyllan, gärna med en liten hylla för småsaker som en skål för nycklar och en liten vas med en blomma i.

För dig med en liten hall

Om du till exempel bor i en lägenhet eller har en mindre hall så finns det ändå saker att göra:

Välj mindre djupa garderober, det finns exempelvis de som är 35 centimeter djupa mot vanliga 60. Häng ytterkläde­rna med framsidan utåt, i stället för sidan av plagget.

Utnyttja takhöjden: om där är plats ovanpå, kan du sätta upp korgar eller lådor där du kan förvara saker som inte används ofta, till exempel kläder som är ur säsong, väskor och så vidare. Inne i garderoben kan du även sätta lådor eller utdragbara hyllor för alla prylar och plagg.

Bredvid garderoben kan du placera en smal hylla med korgar eller lådor; en till varje familjemed­lem. Sätt en etikett på med namn, eller ännu roligare, en bild på personen. Här kan sådant som mössa, vantar och halsdukar finnas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden