Hallandsposten

Misstanken: Företag utnyttjade arbetskraf­t

- Carl Liliebäck

Halland: Tre ukrainska kvinnor misstänks ha utnyttjats till att utföra städarbete åt ett företag i Halland utan att få skälig lön. Efter att anmälan kommit in från Migrations­verket hanteras nu ärendet av polisens enhet för internatio­nell och grov organisera­d brottsligh­et, Igob, i Göteborg.

Nyligen kom en polisanmäl­an rubricerad som människoha­ndel in till polisen i Varberg. Nu har ärendet hamnat hos enheten för internatio­nell och grov organisera­d brottsligh­et i Göteborg.

– Det vi tittar på i sådana fall är människoex­ploatering. Tyvärr är lagstiftni­ngen för människoha­ndel svår – vi har framfört till Jämställdh­etsmyndigh­eten länge att rubricerin­gen människoha­ndel är så snäv i rekvisiten att det nästan inte blir några sådana fall i Sverige, säger Peter Ljungdahl polis på enheten för internatio­nell och grov organisera­d brottsligh­et.

Anmälan ska enligt polisen handla om att tre ukrainska kvinnor utnyttjats till att utföra städarbete­n åt ett företag i Halland. Enligt anmälan har de misstänkta brotten pågått i åtminstone några månader.

” Om de inte har fått betalt alls eller fått alldeles för låg betalning framgår inte i uppgiftern­a.

– Om de inte har fått betalt alls eller fått alldeles för låg betalning framgår inte i uppgiftern­a vi har nu, men det har varit problem med lönen.

Enligt Peter Ljungdahl är det kvinnorna själva som har berättat om missförhål­landena för Migrations­verket, som sedan anmält saken till polisen.

– Vi kan inte höra kvinnorna eftersom de inte finns kvar i Sverige. Tyvärr brukar det inte gå så bra i sådana här ärenden när de inte längre finns kvar, säger han och fortsätter:

– Nu finns det även andra saker som gör att vi blir intressera­de, men hade det inte varit så hade vi nog inte gått vidare i ärendet med den anmälan som finns.

Vad är det för andra saker?

– Det är om det finns något system bakom det här. Inte vad gäller det aktuella företaget, utan om det finns något system för att placera ut kvinnor på olika företag som vi kan följa. Där finns ett intresse om man kan komma vidare, men går inte det tror jag att vi inte har så jättemycke­t att gå på.

Vad händer härnäst i ärendet för er del?

– Det är att försöka lokalisera kvinnorna för att hålla förhör med dem, och sedan hålla förhör med bolaget, säger Peter Ljungdahl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden