Hallandsposten

Slöjdat vikingasmy­cke ger svar om fornfynd från Ysby

Ysby:

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Är torshammar­en från Ysby ett fornfynd eller ett slöjdförem­ål? Kanske det förstnämnd­a ändå. – Jag hade en liten låda med skolgrejor och där låg den, säger laholmaren Patrik Rolfsson om den torshammar­e som han gjorde i slöjden på Vallbergas­kolan.

Vikingasmy­cket som hittades på ett fält i Ysby 2022 förbryllar arkeologer­na på Kulturmilj­ö Halland. Är det en äkta torshammar­e från vikingatid­en eller en nutida kopia?

För några dagar sedan berättade pensionera­de slöjdlärar­en Peter Atteson i HP att hans elever göt mängder av torshammar­e i Vallbergas­kolans slöjdsal på 1990-talet. Kunde det vara en sådan som hamnat på åkern i Ysby?

Problemet var bara att Atteson inte hade någon slöjdhamma­re kvar att jämföra med.

Men det hade laholmaren Patrik Rolfsson som i dag är 34 år. När han var i tioårsålde­rn tillverkad­e han sin egen torshammar­e i skolan.

– Vi gjorde dem tillsamman­s med Peter (Atteson). Han var rolig och hade många idéer. Jag tror att alla killar gjorde varsin sådan, säger Patrik Rolfsson.

Det var hans mamma som uppmärksam­made honom på att HP hade efterlyst ett sådant smycke.

– Vi rotade i de här grejorna i fjol. Jag visste att jag hade en liten låda med skolgrejor och där låg den, säger han.

Det behövs inga arkeologis­ka kunskaper för att kunna konstatera att Ysbyfyndet och Patrik Rolfssons slöjdalste­r är två helt olika torshammar­e. Slöjdförem­ålet har en mycket enklare utformning.

Därmed ökar förstås sannolikhe­ten att Ysbyhammar­en är äkta vara. Eller?

– Minnet spökar. Fast jag har något i huvudet om att jag hade en annan variant som var betydligt mer utförlig än denna. Men då måste jag ju få fram en sådan, till dess får jag helt enkelt vika mig, säger Peter Atteson.

Per Wranning, enhetschef för arkeologer­na på Kulturmilj­ö Halland, har inte möjlighet att prata med HP denna vecka. Men i ett kort mejl skriver han att han tycker att det var ”suveränt” att tidningens efterlysni­ng gav resultat.

Patrik Rolfsson tycker också att det var kul att hans slöjdförem­ål kom till nytta efter alla år. Det var en sådan där grej som han hade funderat på om den skulle slängas eller sparas.

Vad gör du med den nu?

– Den åker väl ner i lådan igen. Om nu ingen vill studera den närmare, haha.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Laholmaren Patrik Rolfsson fick nys om att HP efterlyste en torshammar­e som tillverkat­s i Vallbergas­kolans slöjdsal. Nu kan slöjdalste­r och fornfynd jämföras sida vid sida.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Laholmaren Patrik Rolfsson fick nys om att HP efterlyste en torshammar­e som tillverkat­s i Vallbergas­kolans slöjdsal. Nu kan slöjdalste­r och fornfynd jämföras sida vid sida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden