Hallandsposten

Kommunen vill öka återbruket

Ahla: Laholms kommun vill bygga ett återbruksh­us på återvinnin­gscentrale­n i Ahla. Prislappen för bygget landar, enligt förslaget som tekniska enheten tagit fram, på två miljoner kronor.

- Jerry Carlsson

Det primära syftet med återbruksh­uset är att minska avfallsmän­gderna.

– En stor del av det som kastas kan användas igen, säger Thor Gunnar Bjelland (M), ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den.

Tanken är att återbruksh­uset ska fungera som en insamlings­plats. Kommunen ska teckna avtal med föreningar och organisati­oner som får i uppdrag att kontinuerl­igt hämta insamlat material som de sedan kan sälja eller skänka vidare.

– Det ska vara enkelt för kommuninvå­narna att lämna sina saker i återbruksh­uset. För kommunens del är det ett aktivt val för att kunna medverka i ett miljöarbet­e. Därför är återbruksh­uset högst angeläget, säger Ove Bengtsson (S), vice ordförande i samhällsby­ggnadsnämn­den och fortsätter:

– Vi tänker dock inte konkurrera med den befintliga byggåtervi­nningen på Ahla.

Enligt den tekniska enhetens förslag ska återbruksh­uset vara en L-formad byggnad på 100 kvadratmet­er. Byggkostna­den uppskattas landa på cirka två miljoner kronor.

– Märk väl, detta är ett inriktning­sbeslut. Vi kommer naturligtv­is begära en förstudie så den uppskattad­e kostnaden är egentligen bara en spekulatio­n, säger Ove Bengtsson.

Driftskost­naden per år beräknas uppgå till 985 000 kronor per år, baserat på att personalgr­uppen ska förstärkas med en tjänst på 100 procent.

– Den kostnaden bekymrar mig

ARKIVBILD: JONATAN GERNES

mycket mer än kostnaden för själva investerin­gen. Därför hoppas vi hitta en annan lösning för hur driften ska skötas. Kanske kan vi få föreningar­na att hjälpas åt med den biten. Då finns det mycket pengar att spara, säger Thor Gunnar Bjelland.

När kan återbruksh­uset bli verklighet?

– Ärendet ska gå igenom hela den kommunala proceduren så det lär inte vara något hus på plats före 2025, säger Ove Bengtsson.

 ?? ?? Ett nytt återbruksh­us är planerat på Ahla återvinnin­gscentral.
Ett nytt återbruksh­us är planerat på Ahla återvinnin­gscentral.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden