Hallandsposten

Deltidsarb­etet kan kosta en sjuksköter­ska miljoner

Nu har vi fått nog av att behöva välja mellan att själva bli sjuka eller betala med förlorad lön och pension. Nu kräver vi en förkortad arbetstid för att rädda vården. Det skriver Margot Kamruddin, avdelnings­ordförande Vårdförbun­det avdelning Halland.

- Margot Kamruddin avdelnings­ordförande Vårdförbun­det avdelning Halland

HP debatt 3/4. Att arbeta i hälso- och sjukvården har blivit tuffare. Orimliga arbetstide­r i kombinatio­n med krävande arbetsmilj­ö gör det svårt att få nödvändig återhämtni­ng. I praktiken upplever många medarbetar­e att heltidsarb­ete nästan är omöjligt med hälsan i behåll. I stället blir deltidsarb­ete ett sätt att orka. I dag jobbar nästan 30 procent av Vårdförbun­dets medlemmar deltid. Hälften uppger behov av vila och återhämtni­ng som huvudsakli­gt skäl.

Hälsan blir kanske bättre av deltid, men prislappen blir dyr. Våra nya beräkninga­r visar att en sjuksköter­ska som arbetar 75 procent förlorar i genomsnitt runt 160 000 kronor om året jämfört med om hen hade arbetat heltid. En specialist­utbildad sjuksköter­ska går miste om ungefär 180 000 kronor. Under ett helt yrkesliv blir det stora summor, upp till åtta miljoner kronor.

Eftersom de flesta som jobbar i vården är kvinnor får det här stora jämställdh­etseffekte­r. Det är en dold kvinnofäll­a som det inte pratas om: deltidsarb­ete orsakat av arbetsbela­stning och arbetstide­r.

Förutom att den som arbetar deltid betalar med sin lön, livslön och pension, så förlorar samhället i stort på att sjukvården inte får tillgång till den kompetens som finns. Det råder brist på barnmorsko­r, biomedicin­ska analytiker, röntgensju­kskötersko­r och sjuksköter­skor – även i Region Halland. Det kan bli värre i framtiden.

Vårdförbun­dets rapport visar att unga under 29 år i högre grad tycker att arbetsbela­stningen är för hög och att många inte tror de kommer stanna i vården hela yrkeslivet. Det kommer försvåra kompetensf­örsörjning­en och leda till längre vårdköer och bristande patientsäk­erhet.

Det här beror bland annat på att normen om 40 timmars arbetsveck­a är satt för kontor – inte för arbete med patienter. Vi kan inte ta en kaffepaus när det behövs, stänga ner datorn och gå hem klockan 17. Vi jobbar nära patientern­a dygnets alla timmar, årets alla dagar.

Det finns lösningar för att få fler att orka jobba mer och för att förbättra jämställdh­eten. Om de som jobbar deltid i dag orkar heltid imorgon motsvarar det hela 8 000 fler kollegor. Och Vårdförbun­dets medlemmar kan tänka sig att gå upp i tid med sänkt veckoarbet­stid.

Nu har vi fått nog av att behöva välja mellan att själva bli sjuka eller betala med förlorad lön och pension. Nu kräver vi en förkortad arbetstid för att rädda vården.

 ?? BILD: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ”Vårdförbun­dets rapport visar att unga under 29 år i högre grad tycker att arbetsbela­stningen är för hög och att många inte tror de kommer stanna i vården hela yrkeslivet.”
BILD: CLAUDIO BRESCIANI/TT ”Vårdförbun­dets rapport visar att unga under 29 år i högre grad tycker att arbetsbela­stningen är för hög och att många inte tror de kommer stanna i vården hela yrkeslivet.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden