Hallandsposten

S: Sjuka ska återigen jämföras med låtsas-jobb

Socialdemo­kraterna kallar de hårdare reglerna för sjukförsäk­ringen ”en hjärtlös politik”. – Det kommer att göra människor fattigare utan att de blir friskare, säger Anders Ygeman.

- Anja Haglund TT

Flera partier och fackförbun­d är kritiska till förslagen om mer restriktiv­a regler för sjukförsäk­ringen.

Socialdemo­kraternas socialförs­äkringspol­itiska talesperso­n Anders Ygeman anser att människors arbetsförm­åga återigen kommer att jämföras med ”låtsas-jobb”.

– Det ledde, när det fanns, till absurda situatione­r. ”Nähä du kan inte stå och jobba och inte sitta och jobba - sök ett jobb där man kan ligga och jobba då”. Men det finns ju inga såna jobb, säger Ygeman.

S är även negativt till att utredaren vill införa en bortre gräns i sjukförsäk­ringen, en ”stupstock”. Ygeman pekar på att SD sagt att ”stupstocke­n” inte skulle återinföra­s.

– Mig veterligt har inte Sverigedem­okraterna protestera­t mot de här förslagen. Nu är det upp till bevis för Sverigedem­okraterna.

Utredaren presentera­r dock inget konkret förslag om en bortre gräns, utan säger att det behöver utredas ytterligar­e.

Vänsterpar­tiet ser utredninge­n som ett beställnin­gsjobb från regeringen.

– Det har varit tydligt från början att det handlade om att ta bort de förbättrin­gar som Vänsterpar­tiet fick igenom under förra mandatperi­oden, säger Ida Gabrielsso­n,

V:s ekonomiskp­olitiska talesperso­n.

– Genomförs det här kommer det att bli en ny utförsäkri­ngsvåg.

LO rasar mot förslagen som man anser är en tillbakagå­ng till ökad otrygghet.

”Vi minns alla berättelse­rna om cancersjuk­a som blev utan ersättning och hur sjukas arbetsförm­åga bedömdes mot jobb som inte fanns. Det var en ovärdig modell med outhärdlig­a mänskliga konsekvens­er”, säger LO:S ordförande Susanna Gideonsson i ett pressmedde­lande.

Enligt LO har Försäkring­skassan sett att fler sjukskrivn­a går tillbaka till sin arbetsgiva­re med dagens regler. Regeringen­s utredare säger dock att det är färre som går tillbaka till sin arbetsgiva­re efter två år.

 ?? ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI ?? Susanna Gideonsson, LO:S ordförande.
ARKIVBILD: CLAUDIO BRESCIANI Susanna Gideonsson, LO:S ordförande.
 ?? BILD: HENRIK MONTGOMERY ?? Anders Ygeman på tisdagen.
BILD: HENRIK MONTGOMERY Anders Ygeman på tisdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden