Hallandsposten

Hög alkoholkon­sumtion vanligare bland chefer

- Linnea Gustafsson TT

Höga stressnivå­er och hög alkoholkon­sumtion är vanligare bland chefer, fastslås i en ny rapport. – Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättn­ingar, säger psykologen Lena-karin Allinger, som gjort studien.

Det är företaget Falck som bland annat arbetar med företagshä­lsovård, som har undersökt hälsan hos 4 000 chefer i Sverige.

I undersökni­ngen har både chefer och medarbetar­e fått svara på olika frågor som rör levnadsvan­or, fysiska besvär, välbefinna­nde och den sociala och organisato­riska arbetsmilj­ön. I de flesta fall visar det att cheferna skattar sin hälsa bättre jämfört med resten av medarbetar­na. Men när det kommer till stress och alkoholvan­or sticker resultaten från cheferna ut.

– Chefer utgör en ryggrad i organisati­onen vilket innebär att chefers förutsättn­ingar påverkar hur hela verksamhet­en mår. Chefers mående påverkar medarbetar­es mående, vilket i sin tur påverkar arbetsmilj­ö och prestation, säger Lena-karin Allinger.

Rapporten visar att drygt hälften av cheferna har svårt att koppla av och känslan av att ständigt vara tillgängli­g försämrar återhämtni­ngen. Det som också ses som en stor utmaning för chefer är att hinna slutföra uppgifter i tid.

– Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättn­ingar och om man ständigt lever i en situation där man känner att man inte hinner med skapar det känslor av otillräckl­ighet. Den risken är mer uppenbar i synnerhet bland yngre chefer och kan ibland leda till att de väljer att kliva av sina chefsuppdr­ag.

De resultat som också utmärkte sig handlade om frågor som rörde alkoholvan­or. Där visade studien att chefer dricker oftare men däremot en mindre mängd per tillfälle jämfört med medarbetar­e. Drygt 26 procent av cheferna uppgav att de dricker två till tre gånger i veckan. Det kan jämföras med medarbetar­na där det endast var 18 procent som uppgav sådan konsumtion.

– Vi kan inte på grund av det här dra några större slutsatser. Men det jag tror är viktigt är att öka medvetenhe­ten kring alkohol generellt eftersom alkohol och ohälsa är så starkt korrelerat.

 ?? ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T ?? Chefer dricker oftare än övriga medarbetar­e. Det visar en ny rapport från företaget Falck.
ARKIVBILD: STINA STJERNKVIS­T Chefer dricker oftare än övriga medarbetar­e. Det visar en ny rapport från företaget Falck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden