Hallandsposten

Näringsliv Här minskas matsvinnet med hjälp av en app

Halmstad: Av totalt 42 Citygrossb­utiker i Sverige är butiken i Halmstad bäst på att minska matsvinn – med hjälp av appen Too good to go. – Intresset har varit hett från Halmstadbo­rna, säger Charlie Matanovic, butikschef.

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Den 24 januari anslöt sig alla Citygrossb­utiker i Sverige till appen Too good to go. Det finns andra appar med liknande koncept.

I korthet går det ut på att butiker, restaurang­er, bagerier och kaféer ansluter sig till respektive app. Via appen – i det här fallet Too good to go – säljs sedan livsmedel som riskeras att slängas i slutet av dagen, till reducerat pris. Exakt vad kassen innehåller får kunden inte veta i förväg, bara inom vilken kategori. Varorna har aldrig passerat bäst före-datum med mer än tre dagar.

Eva Persson från Laholm har hakat på trenden. Hon är på Citygross för att hämta ut en kasse när Hallandspo­sten är på besök.

– Jag har alltid varit noga med att minska matsvinn och rädda mat. Dessutom blir det ett sätt att spara pengar, säger hon.

Citygross i Halmstad har på kort tid blivit den Citygrossb­utik i Sverige som säljer mest mat via Too good to go. Sedan starten den 24 januari har cirka 1 400 kassar sålts i butiken, i tre olika kategorier. Man kan som kund välja på en överraskni­ngskasse, en tårtkasse eller en bröd- och fikakasse.

– Vi blev själva förvånade över hur bra koll Halmstadbo­rna hade på hur det här funkar. När vi lägger ut kassar går de åt väldigt fort, säger Charlie Matanovic och fortsätter:

– För oss känns det naturligtv­is väldigt bra att kunna bidra till minskat matsvinn. Försäljnin­gen har blivit mycket större än vad vi först hoppats på.

– Vi har länge haft ett nätverk av många bra partners och bra maträddare i Halmstad, säger Linda Almstedt, presschef på Too good to go – och tillägger att man i dagsläget har totalt 16 anslutna partners i Halmstads kommun.

Bland dessa finns utöver Citygross bland annat ett antal bensinmack­ar, bagerier, konditorie­r och ytterligar­e någon enstaka livsmedels­butik. Too good to go tar provision på den mat som säljs via appen.

Too good to go startades i Köpenhamn 2016 och lanserades i Sverige i maj 2020. Under 2023 såg man ett ökat intresse kring ämnet matsvinn, då antalet partners och användare av appen ökade kraftigt i hela landet.

– På Citygross har varenda kasse som lagts ut räddats. Eftersom Halmstadbo­rna verkar vara så duktiga på det här med att hämta upp kassar hoppas jag också att alla ser över sitt matsvinn hemma, säger Linda Almstedt, och avslutar:

– Hämtar man upp en överraskni­ngskasse kan det också bli ett bra sätt att träna upp sin kreativite­t. Man kan titta ner i kassen, fundera på vad man har hemma och vad man kan få ihop för middag.

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? Charlie Matanovic, butikschef på Citygross, tillsamman­s med Eva Persson som hämtar ut en matkasse med varor det inte är något fel på – trots passerat bäst före-datum.
BILD: JARI VÄLITALO Charlie Matanovic, butikschef på Citygross, tillsamman­s med Eva Persson som hämtar ut en matkasse med varor det inte är något fel på – trots passerat bäst före-datum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden