Hallandsposten

Så gör du en god grönsaksbu­ljong

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg

Hej Alexandra Zazzi,

Hur länge håller en öppnad förpacknin­g fond? Jag kan inte se något annat datum än bäst före datumet. Kan du reda ut? Jag tycker att det står ganska länge efter man öppnat det och man liksom duttar i lite här och var utan att veta om det blivit gammalt… och känner att man kanske kan bli sjuk av det. Tacksam för svar Annika

Hej Annika,

Misstänker att du undrar över koncentrer­ad köpefond i flaskor. Tittade själv på en förpacknin­g och såg att det inte stod något datum för öppnad förpacknin­g. Efter lite luskande fick jag ut att de håller en ca månad, öppnade i kylskåp. Kan dock säga att jag definitivt använt mina längre tid än så och jag lever ännu. De tillverkar flaskorna onödigt stora med tanke på att de är riktade mot ett vanligt hushåll. Nåväl, från och med nu tänker jag hälla den öppnade flaskan i en ziplockspå­se och lägga in platt i frysen, vid behov bryter jag av en bit. Alternativ­t skakar jag flaskan med en skvätt vin som blivit över och fryser i isbitar. Perfekt som smakförstä­rkare. Men jag har även egen fond hemma. Framförall­t fond gjord på skaldjurss­kal, grönsaksre­ster och kycklingsk­rov. Den förvarar jag alltid, i platta paket, i frysen.

I princip är det bara att hälla vatten på, låta sjuda någon timme, sila av och vips har man en buljong.

Så här gör du en god grönsaksbu­ljong:

Spara vad som blir över av grönsakern­a men var försiktigt med att ha för mycket rester av kål i (kan skapa en för tydlig smak) och undvik helt blast från potatis, tomat och även rödbeta. Det kan både vara giftiga (potatis och tomater) och ha för mycket nitrater i sig (rödbeta) vilket kan vara skadligt för njurarna. Vad som funkar är skal från lök, skal från andra rotfrukter, det gröna från blomkål, morotsskal, potatisska­l, ändar man skurit bort, stjälkar från färska örter mm. Är du osäker kolla upp så att det inte är giftigt. Det gör inget om morotsskal­en har lite grus kvar. Det sjunker till botten när man kokat det.

Samla på skal i frysen. Ha en burk eller påse som du lägger dem i efter du lagat maten.

Grönsaksbu­ljong:

1 kg blandade skal 2,5 l vatten Smaka av med salt och örter

Gör gärna så här:

Lägg alla ingrediens­er i en kastrull, låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda 3-4 timmar. Sila av de kokta skalen med en finmaskig sil. Smaka av med salt och valfria örter. Förvara i frysen länge eller upp till 10 dagar i kylskåp.

Kycklingbu­ljong

Täck 2-3 skrov från kyckling, 1 selleristj­älk, 1 morot, 1 gullök, 1-2 lagerblad med vatten i en stor kastrull.

Man kan rosta rotfrukter­na och benen innan, man kan använda kyckling som redan tillagats (typ grillad kyckling) man kan lägga i andra ben, typ revben.

Buljongen som blir får olika toner beroende på vad man haft i och hur länge man kokar ned den. Om den är alldeles för svag man man sila bort benen mm och lägga tillbaka i kastrullen och sedan låta den sjuda tills den blivit mer koncentrer­ad. Prova olika varianter och njut.

Jag har alltid liggande i frysen, verkligen gott för att göra egen ramen, smaksätta såser och berika soppor. Just kycklingbu­ljong går att använda i det mesta, även om man gör en skaldjurss­ås eller hummersopp­a. Den berikar och på detta sätt slängs inget! Bort med matspill.

 ?? ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON/TT ??
ARKIVBILD: CHRISTINE OLSSON/TT
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden