Hallandsposten

Boende utan reservkraf­t efter stöld

Knäred: Det mobila kraftverke­t på Smedjeback­en i Knäred är obrukbart efter att koppartjuv­ar lagt beslag på en ytterst kraftfull kabel. Att reparera skadan kan kosta upp mot 100 000 kronor.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

För att kunna klara omvårdnade­n på Smedjeback­en även i händelse av ett stort strömavbro­tt har Laholmshem tillgång till ett rejält dieselaggr­egat. Men en stöld har nu satt reservkraf­ten ur spel.

– Vi hade ställt elverket ute och när vi nu skulle ta in det igen var kabeln borta. Det är ungefär 25 meter kabel. När vi rullar upp den brukar vi behöva ett par tre man, säger fastighets­skötaren Ronny Jönsson.

Kabeln, som är mycket grov och tung, har förmodlige­n kapats av med en tigersåg. Det är mycket koppar i den, och därmed blir den väldigt dyr att ersätta.

– Vi kommer att reparera det och har tagit hit vår elentrepre­nör. Vi måste ha reservkraf­t om det skulle hända något, säger Ronny Jönsson.

I ett första läge talades det om att en sådan kabel kunde kosta omkring 75 000 kronor. Men efter att elektriker undersökt saken bedöms att reparation­erna kan bli ännu dyrare, upp mot 100 000 kronor.

Smedjeback­en och dess installati­oner är nämligen till åren komna, och de typer av grova kontakter som använts för att koppla in kraftverke­t finns inte längre att få tag på. Allt måste köpas nytt.

Det är långt ifrån första gången som Laholmshem och kommunen utsätts för kopparstöl­der. Detta kan vara den största, i kilo räknat.

– Man blir naturligtv­is väldigt besviken över att man inte får ha någonting i i fred. Man kan också fråga sig vem som köper stulen koppar, säger Ronny Jönsson.

Det mobila kraftverke­t har en kapacitet på mer än 100 kw. Att det blev kvar utomhus berodde på att det behövs en hjullastar­e för att flytta på det, och hjullastar­en har varit indisponib­el en tid. Det är oklart när stölden skett.

Alla Laholms äldreboend­en ska få reservkraf­taggregat som är inbyggda. Smedjeback­en står inför en sådan upprustnin­g, men Laholmshem har bedömt att man inte kan stå utan säkerhet under flera månaders tid och därför måste skaffa en ny kabel så fort som möjligt.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Smedjeback­ens reservkraf­tverk är en stor och tung maskin. Anslutning­skabeln är också av jätteforma­t. Fastighets­skötare Ronny Jönsson säger att det behövs flera man för att hantera den.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Smedjeback­ens reservkraf­tverk är en stor och tung maskin. Anslutning­skabeln är också av jätteforma­t. Fastighets­skötare Ronny Jönsson säger att det behövs flera man för att hantera den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden