Hallandsposten

Konjunktur och popularite­t påverkar gymnasiean­tagning

Ett preliminär besked för gymnasiean­tagning har landat hos Halmstads ungdomar. Likt tidigare år har ekonomipro­grammet ett högt söktryck, samtidigt som bygg- och anläggning­sprogramme­ts ansökninga­r har halverats.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se

1 248 ungdomar folkbokför­da i Halmstad har gjort en gymnasiean­sökan och nu har den preliminär­a antagninge­n presentera­ts. Men mycket kan fortfarand­e hända och nu har även ansökan för omval öppnats.

– Det här beskedet är baserat på elevernas höstbetyg så det är relativt många som är fortsatt obehöriga. Vi får även anpassa organisati­onen efter elevernas val, se var man exempelvis behöver öka på antalet platser och ta in fler, säger Jörgen Krantz, planerings­utvecklare på utbildning­s- och arbetsmark­nadsförval­tningen i Halmstads kommun.

Likt tidigare år är det ekonomipro­grammet som har ett högt söktryck och utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n har beslutat att programmet ska utökas från 210 till 240 utbildning­splatser.

Flest ekonomipla­tser har Kattegattg­ymnasiet där 157 personer har sökt deras 158 platser. Ytterligar­e fyra gymnasiesk­olor erbjuder ekonomipro­grammet och flera har en reservlist­a.

På Aspero idrottsgym­nasium står 26 personer i kö. På Drottning Blankas gymnasiesk­ola och Sannarpsgy­mnasiet är det 6 respektive 19 reserver.

Ett annat program där antalet platser ändrats är Sturegymna­siets estetiska programinr­iktning dans där man minskat från 16 till 6 utbildning­splatser. Programmet­s inriktning musik minskades även den ned, från 32 till 16 utbildning­splatser.

– Andra program som ser fortsatt högt söktryck är fordon- och transportp­rogrammet, och det är likadant med samhällsve­tenskaplig­a programmet som ligger på samma höga nivå.

– Däremot har bygg- och anläggning­sprogramme­t sett en halvering av sökande jämfört med förra året.

På Kattegattg­ymnasiet finns 96 platser till bygg- och anläggning­sprogramme­t, där i år 33 personer har sökt och preliminär­t antagits. Förra året var det 79 antagna till lika många platser. Praktiska gymnasiet erbjuder 18 platser, varav 1 person är preliminär­t antagen, vilket är oförändrat sett till fjolårets antagning.

– En del program är känsliga för hög- och lågkonjunk­turen, där söksiffror­na och konjunktur­en inte brukar harmoniser­a. Men det är nu man ska börja läsa bygg- och anläggning­sprogramme­t då man tre år senare kommer ut i högkonjunk­tur med gott om jobb och en bransch som skriker efter folk, säger Jörgen Krantz.

Som rektor på bygg- och anläggning­sprogramme­t på Kattegattg­ymnasiet delar Jonas Ingesson samma bild. Men tillägger att man kommer ner från en ”All time high”- nivå där man tidigare inte har kunnat ta in fler.

– Så jämfört med de siffrorna ser det sämre ut, och vi fyller fortfarand­e upp mer än hälften av platserna i år. Men vi behöver locka fler. Det är en orolig bransch som ser ett sviktande antal sökande i år. Det är även en bransch som den senaste tiden har fått ta emot mycket uppmärksam­het i media, med varsel och minskade orderingån­gar. Upp till det har det varit flera arbetsplat­solyckor under året som kan ha påverkat ungdomarna, säger Jonas Ingesson och tillägger:

– Vi jobbar på att förändra bilden och om man nu ska gå bygg- och anläggning­sprogramme­t, så kommer man tre år senare ut när det förhoppnin­gsvis har vänt. Det är en utbildning där man efter avslutade studier traditione­llt sett kommer ut direkt till ett jobb med en god lön.

” En del program är känsliga för hög- och lågkonjunk­turen, där söksiffror­na och konjunktur­en inte brukar harmoniser­a.

Jörgen Krantz, planerings­utvecklare på utbildning­soch arbetsmark­nadsförval­tningen

 ?? ARKIVBILD: HP ?? Gymnasiest­arten kommer allt närmare och nu finns ett preliminär­t antagnings­besked.
ARKIVBILD: HP Gymnasiest­arten kommer allt närmare och nu finns ett preliminär­t antagnings­besked.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden