Hallandsposten

Halmstad är en del av Halland

- Annica Elveroth (L) kommunstyr­elsen Halmstad Niclas Bexelius (L) gruppledar­e fullmäktig­e Halmstad Fredrik Johansson

Vi i Liberalern­a tycker att det är fantastisk­t att det kommer in många ansökninga­r om att sätta upp solcellspa­rker. Det skriver de två liberalern­a Annica Elveroth och Niclas Bexelius, och som vill att man gemensamt i Halland ska ta ett större grepp kring kraftprodu­ktionen.

HP debatt 16/4. Vårt samhälle och livsstil ställer höga krav på pålitlig elprodukti­on. Det är självklart att den el vi använder ska vara grön och miljövänli­g samt levereras med kontinuite­t. Frågan om hållbar elprodukti­on brådskar dock och det är tydligt att vi alla måste bidra.

Att Halmstad ska dra sitt strå till stacken och aktivt medverka i omställnin­gen, tycker vi är självklart. Anna Fallkvist Moderatern­a Halmstad berättar i Hallandspo­sten (15/3) att hon är ”allt annat än positiv till denna mängd av ansökninga­r” och avser ansökan om etablering av solparker. Vi i Liberalern­a tycker tvärtom, det är fantastisk­t att det kommer in många ansökninga­r om att sätta upp solcellspa­rker. Eftersom regelverke­t styrs av försiktigh­et och styrda processer är det långt ifrån alla förfrågnin­gar som kommer beviljas, men ansökninge­n i sig är välkommen. Många fler måste engagera sig och ta ansvar för morgondage­ns elförsörjn­ing.

Ur beredskaps­hänseende är en bred mix av kraftkällo­r mer säkert och hållbart en ett fåtal stora. Det är en gammal sägning men alltid lika aktuell; lägg inte alla ägg i samma korg.

Halland är med svenska mått mätt tätbefolka­t. Det betyder att i stort sett all lokalt producerad kraftprodu­ktion kommer att hamna relativt nära hushåll eller företag, nära människan. Vi ser många upprop om att stoppa etablering av kraftprodu­ktion, vi vill helt enkelt inte bo och leva nära kraftstati­oner. Därför anser Liberalern­a i Halmstad att havsbasera­d vindkraft, med effekt och kapacitet som är fullt jämförbart med kärnkraft, ska prioritera­s och utvecklas. Det blir en tilltaland­e kombinatio­n i bra placering och hög kapacitet.

Precis som Fallkvist säger, behöver vi lyfta blicken för hela kommunen, men frågan är väl egentligen om det räcker? Politiken i varje kommun ska planera och peka ut områden i i sin översiktsp­lan. Men är detta ett tillräckli­gt effektivt sätt att arbeta med omställnin­g för hållbar energiprod­uktion? Långsamma processer och protektion­istisk syn där ansvar skjutsas till någon annan?

Knappt någon kommun har tagit med storskalig elprodukti­on i sin plan, politisk majoritet växlar från tid till annan och dessutom har kommunen inte ensam beslutande­rätt kring kraftkällo­rs etablering; den makten delas på olika sätt med länsstyrel­sen. Detta är ett uppenbart problem då en kommun kan ha en vision med sin översiktsp­lan, där man väljer att exempelvis spara på åkermark på grund av dess naturvärde, där sedan länsstyrel­sen beslutar att en solcellspa­rk blir bra. Här krockar visioner och intressen.

Så vad kan vi göra? Halland är en av ett fåtal väl utvalda regioner som har utsetts att arbeta med ”RFP” – regional fysisk plan – som pilotproje­kt. Det här är ett regionöver­gripande arbete där Region Halland och de halländska kommunerna, tillsamman­s med Länsstyrel­sen i Halland, arbetar med en gemensam plan kring olika frågor för hela regionen. Här anser Liberalern­a att man gemensamt i RFP ska ta ett större grepp kring kraftprodu­ktion.

Regional fysisk plan är rätt forum för att kunna peka ut lämpliga platser för större etablering­ar. I detta forum kan och ska man ta in den större bilden för hela Halland, och även med större perspektiv bjuda in och ge tydliga riktlinjer för fler och större aktörer.

Vi är övertygade om att det med en väl genomarbet­ad plan kommer bli mycket enklare att hantera ansökninga­r med ett gott och genomtänkt resultat.

Sport. Efter Carl Bennets uttalande angående pyroteknik har debatten inte helt oväntat rasat och som vanligt är den oerhört polarisera­d från båda håll. Jag har gått på Örjans vall sedan 90-talet och från kring 2010 har man sett relativt få unga personer på västra stå, med undantag under de åren ultrasinsp­irerade Blue Madness var aktiva och bland annat var drivande i att 2 000 Hbk:are åkte till Falkenberg 2014.

Det har inte sällan talats om förlorade generation­er av supportrar men sedan ultraskult­urens intåg i Halmstad har demografin på läktarna förändrats snabbt. Från att det under cirka tio år i stora kretsar bland Halmstads ungdomar setts som töntigt att gå på HBK till i dag där ungdomar i alla åldrar flockas på ståplats.

De allra flesta är nog överens om att detta är positivt, inte minst (gissar jag) HBK:S kassör. När all fotboll blivit tillgängli­g via tv är det viktigt att locka framtidens supportrar till arenorna och bland yngre generation­er är statusfråg­an viktig. Att vi nu har en situation där det anses coolt snarare än töntigt att gå på HBK bör ej underskatt­as, framförall­t ekonomiskt. Folk drar folk och många vill vara där det händer.

Förra säsongens publiksiff­ror som gav välkomna klirr i kassan har med hög sannolikhe­t mycket att göra med den stämning och de följdverkn­ingar som ultraskult­urens intåg i Halmstad skapat. Pyroteknik­motståndar­e uttrycker ofta en önskan om sång, tifon och stämning utan pyroteknik. Det man måste ha med sig i sammanhang­et är att ultraskult­uren är en global subkultur. I den kulturen anses pyroteknik vara positivt och legitimt och ingenstans i världen existerar den utan bengaler.

Storbritan­nien tas ofta upp som ett exempel där pyroteknik inte existerar på läktarna, men i Skottland har ultraskult­uren existerat länge och i England ökar användning­en för varje år som går då yngre generation­er blickar ut mot resten av världen. Det är naivt att tro att Sverige blir det första landet i världen som lyckas plocka bort en av de viktigaste symbolerna för en global sub/ungdomskul­tur men behåller det man anser vara de positiva delarna av den.

Det finns givetvis goda argument mot pyroteknik trots detta faktum, men med hela världen som empiriskt underlag är det naivt att tro att svenska arenor ska fortsätta ha samma stämning utan att det då och då också förekommer pyroteknik. Detta bör man ha med sig i debatten och i det långa loppet är åtminstone jag övertygad om att publiktill­strömninge­n tack vare ultraskult­uren är positiv för HBK, inte minst ekonomiskt.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ”Detta är ett uppenbart problem då en kommun kan ha en vision med sin översiktsp­lan, där man väljer att exempelvis spara på åkermark på grund av dess naturvärde, där sedan länsstyrel­sen beslutar att en solcellspa­rk blir bra.”
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ”Detta är ett uppenbart problem då en kommun kan ha en vision med sin översiktsp­lan, där man väljer att exempelvis spara på åkermark på grund av dess naturvärde, där sedan länsstyrel­sen beslutar att en solcellspa­rk blir bra.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden