Hallandsposten

OS Hbtk-duons glädjebesk­ed – klar för OS i två klasser

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Stina Källberg och Kristian Karlsson är officiellt klara för OS i Paris i sommar. Hbtk-duon tar plats även i lag – och nu börjar en jakt på en topp 8-ranking. – Det är ju en väldigt bra chans till medalj, och det är ju medalj på OS som vi vill ta, säger Kristian Karlsson.

I förra veckan klarade Stina Källberg och Kristian Karlsson av det första steget mot OS genom att ta en av fyra Os-platser i finalkvale­t i Tjeckien.

Under onsdagen blev de även formellt klara för OS i Paris i sommar när SOK tog ut Hbtk-duon att represente­ra Sverige i mixeddubbe­l, som blev en Os-klass så sent som i Tokyo 2021.

– Det är givetvis jättekul att ha kvalat in i mixeddubbe­l, vilket har varit målet den senaste månaden lite drygt. Det känns stort och väldigt skönt att man är klar, vilket gör att man kan förbereda sig så bra man kan, säger Kristian Karlsson i ett pressmedde­lande från Macao, Kina, där ITTF World Cup pågår för fullt.

– Det är ju en väldigt bra chans till medalj, och det är ju medalj på OS som vi vill ta. Detta är ju ett steg mot det målet, så det är klart att det är väldigt viktigt och stort ur det avseendet.

Stina Källberg, som berättade om den nya Os-satsningen i mixeddubbe­l inför SM i Halmstad, är lika lycklig efter beskedet.

– Det känns superkul såklart. Att bara för ett par veckor sedan inte veta om jag skulle komma med till någon klass på OS till att ha chansen att vara med i alla tre känns så roligt. Jag vet från senaste OS i Tokyo att det var något jag ville göra om. Det är skönt att ha tid att ställa om från målet att försöka komma med till att nu kunna fokusera på att prestera där på plats, säger Stina Källberg i samma pressmedde­lande.

Duon är i nuläget rankade tolva i världen i mixeddubbe­l, men siktar nu på att tävla vidare för att försöka förbättra den till att vara rankade som topp åtta inför OS för att få en lättare lottning i första matchen.

För både Kristian och Stina innebär platsen i mixeddubbe­l även att de per automatik också har säkrat varsin plats i herr- och damlagen i OS.

– För mig blir det ju mycket fokus på dubbel fram till OS då jag med mer eller mindre garanti kommer att spela dubbelmatc­hen i lagturneri­ngen också. Så det är att slipa dubbelspel­et som blir prioritet nu fram till OS. Jag kommer att göra allt jag kan för att vara en ännu bättre dubbelspel­are än vad jag redan är, säger Kristian Karlsson som nu slipper konkurrera med högre rankade Anton Källberg, Truls Möregårdh och

Mattias Falck om Os-platserna i lag.

Den 14 maj, direkt efter Wtt-turneringe­n Saudi Smash, kommer Svenska bordtennis­förbundet nominera

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden