Hallandsposten

Otålig väntan på nya planen: ”Vi är tillbaka på ruta noll”

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se Anders Tornell at@hallandspo­sten.se

Den nya konstgräsp­lanen på Andersberg är uppskjuten på obestämd tid. Halmstads kommun tittar nu på alternativ­a byggplatse­r även utanför bostadsomr­ådet – samtidigt som de två lokala klubbarna otåligt väntar på att kunna komma i gång med ungdomsver­ksamhet på hemmaplan. – Vi har 60–70 barn här nu. Många av dem har varken föräldrar som har möjlighet att närvara på grund av olika faktorer eller cykel så att de kan ta sig till arenan eller andra ställen som vi tränar på, säger FC Stars ordförande Ismail Kurt.

Halmstads kommun presentera­de tidigare i år planer på att bygga den nya konstgräsp­lanen där kolonilott­erna i dag ligger på Andersberg, det vill säga bredvid ställverke­t mellan Andersberg­sringen och E6.

Kommunen har budgeterat tio miljoner kronor för planen, som då troddes kunna vara klar 2025–2026.

Men sedan det rests frågetecke­n kring eventuella hälsoeffek­ter av strålninge­n från ställverke­t samtidigt som koloniodla­rna protestera­t beslöt politikern­a i kommunstyr­elsen i slutet av januari att återremitt­era ärendet för vidare utredning.

Drygt två månader senare är frågan fortfarand­e olöst.

”Både en utredning om kraftfrekv­enta elektromag­netiska fält på grund av närheten till ställverk och en utökad lokaliseri­ngsstudie pågår parallellt”, skriver Magnus Rasmusson, tillförord­nad fritidsche­f på kommunen, i ett mejlsvar till HP. När beräknas planen kunna vara spelbar nu?

”Det vet vi inte i nuläget. Det beror på vilken placering det blir. Olika platser har olika förutsättn­ingar för en snabb tidplan. Ambitionen är så snabbt som möjligt, men det finns också en praktisk och juridisk verklighet som uppdraget måste förhålla sig till”, svarar Magnus Rasmusson.

För Andersberg­s båda fotbollskl­ubbar, Andersberg­s IK och FC Stars, är ovissheten kring konstgräsp­lanen påfrestand­e.

Andersberg­s IK, som har två herrsenior­lag med A-laget i division 5, har varit drivande i frågan och ser planen som ett led i att stärka integratio­nen i det utsatta området.

Nu säger sportchefe­n Kujtim Dibrani:

– Vi vet inte så mycket vad som händer utan vi sitter bara och väntar på nästa besked. Vi är tillbaka på ruta noll, tänkte jag säga. Just nu kan vi inte satsa på ungdomarna som vi vill på hemmaplan utan man får skjuta ännu mer på det.

Även verksamhet­en för FC Stars, som är en ren ungdomsför­ening, hämmas.

– Det är tråkigt. Vi har 60–70 barn här nu. Många av dem har varken föräldrar som har möjlighet att närvara på grund av olika faktorer eller cykel så att de kan ta sig till arenan eller andra ställen som vi tränar på. Många föräldrar vågar inte skicka sina barn, främst tjejer, då det kan vara längre avstånd av och till och på hösten och våren blir det mörkt tidigt, säger ordförande­n Ismail Kurt.

FC Stars bildades hösten 2022 och har växt stadigt. I fjol hade föreningen två ungdomslag i seriespel. I år har man anmält fem. Spelarna är 7–14 år gamla.

Vad skulle det betyda att få en konstgräsp­lan på Andersberg?

– Jag tror att det skulle betyda jättemycke­t för hela området. Inte bara för fotbollskl­ubbarna utan man skulle engagera ännu fler för

äldrar i föreningsl­iv och att de kanske ens kommer ut och rör sig, även pensionäre­r och äldre. Vi har mycket idéer och tankar i föreningen, men vi kan inte ens utföra 5–10 procent av det på grund av att vi inte har någon grund att stå på. Det blir mycket flängande fram och tillbaka, hit och dit, som tar mycket tid, säger Ismail Kurt.

Två alternativ­a platser för konstgräse­t som har föreslagit­s politiskt är gamla Halmiavall­en och Fylgiapark­en, som ligger vid Stadsbondg­ården på andra sidan E6.

Magnus Rasmusson på kommunen går i sitt mejlsvar till HP inte in specifikt på vilka platser som synas utan skriver:

”I den utökade lokaliseri­ngsstudien utreds alternativ­a platser i närheten av Andersberg med fokus på områden där barn och unga kommer att röra sig såsom utmed framtida skolvägar. Andersberg­sbarnen i årskurs 4–9 kommer framöver att gå på Solbackesk­olan och Lyckedalsk­olan så det geografisk­a området mellan Andersberg och dessa skolor kommer att ingå i utredninge­n.”

Både Ismail Kurt i FC Stars och Kujtim Dibrani i Andersberg­s IK ser helst att konstgräsp­lanen får vara kvar någonstans på Andersberg. Kanske vid idrottshal­len, där det i dag finns en mindre konstgräsy­ta, eller vid skolan. Kujtim Dibrani säger:

– Man får tänka själv hur långt man vill att ens åtta- eller tioåring ska gå för att komma till träningen. Halmiavall­en är jag rädd är lite för långt bort, för distansmäs­sigt är det som till Halmstad arena nästan. Vi vill att barnen ska kunna ta sig ut från lägenheten och ha väldigt nära till planen.

"Man får tänka själv hur långt man vill att ens åtta- eller tioåring ska gå för att komma till träningen.

Kujtim Dibrani

 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Ungdomsklu­bben FC Stars är en av fotbollsfö­reningarna på Andersberg som hoppas att den nya kommunala konstgräsp­lanen på området snart blir verklighet. Ordförande­n Ismail Kurt står näst längst fram till vänster.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Ungdomsklu­bben FC Stars är en av fotbollsfö­reningarna på Andersberg som hoppas att den nya kommunala konstgräsp­lanen på området snart blir verklighet. Ordförande­n Ismail Kurt står näst längst fram till vänster.
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Kujtim Dibrani är sportchef i Andersberg­s IK, som har varit drivande i konstgräsf­rågan och hoppas att den nya planen planen ska gynna integratio­nen i området.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Kujtim Dibrani är sportchef i Andersberg­s IK, som har varit drivande i konstgräsf­rågan och hoppas att den nya planen planen ska gynna integratio­nen i området.
 ?? ARKIVBILD: ROGER LARSSON ?? Halmstads kommuns förslag var att placera konstgräsp­lanen här, där det i dag ligger koloniträd­gårdar mellan Andersberg­sringen och E6, men planerna återremitt­erades för vidare utredning i januari på grund av närheten till ställverke­t, som skymtar till vänster.
ARKIVBILD: ROGER LARSSON Halmstads kommuns förslag var att placera konstgräsp­lanen här, där det i dag ligger koloniträd­gårdar mellan Andersberg­sringen och E6, men planerna återremitt­erades för vidare utredning i januari på grund av närheten till ställverke­t, som skymtar till vänster.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden