Hallandsposten

Experten ger råd: Så ska du spara pengar – utifrån din ålder

- Valdemar Lönnroth valdemar.lonnroth@gp.se

Börsen och ekonomin har åkt jojo de senaste åren med pandemier, krig och inflations­kriser. Så hur ska man tänka med sitt sparande? – Det finns en enkel tumregel som är enkel att komma ihåg, som tar hänsyn till vilken ålder du är i, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Ekonomer är eniga om att styrräntan nått en topp på fyra procent och snart kommer att börja sjunka igen, vilket innebär lägre räntor på bland annat bolån. Samtidigt har Stockholms­börsen stigit och är på nivåer som tangerar eller överträffa­r rekordåret 2021, då stimulanse­rna efter corona fick marknaden att tokrusa.

För en vanlig dödlig kan det vara rätt svårt att hänga med i svängarna – när är det egentligen rätt att spara i vad? Kommer kanske aktiemarkn­aden att sacka ihop igen om den nu rusar? Det tråkiga svaret för en som inte är expert eller väldigt intressera­d av enskilda aktier är att sparande en långsiktig historia och att ekonomers kristallku­lor ofta är rätt grumliga.

– Ska man spara i aktier och fonder ska man antingen vara daytrader och göra avslut varje dag. Och det är något som vanliga sparare inte ska ägna sig åt – det kräver också att man lägger en stor del av en dag på det. Annars ska man spara väldigt långsiktig­t. Tyvärr verkar horisonten för många för placeringa­r vara fem år – och då finns det inte någon säkerhet om hur börsutveck­lingen kommer att vara. Över en sådan tidsperiod kan den falla, säger Arturo Arques, privatekon­om på Swedbank.

Arturo Arques har förutom att vara privatekon­om själv en bakgrund som börsmäklar­e och har även varit chef för kapitalför­valtning. Det positiva han framhåller är att över en längre tidsperiod så är sparandet i aktier och fonder betydligt säkrare.

– Har du en tioårig sparhoriso­nt på Stockholms­börsen är sannolikhe­ten att pengarna vuxit väldigt högt och samtidigt är det en liten risk att de minskar i värde. Och har du ett sparande på 20 år, då kommer du alltid ha fått se pengarna växa.

Att spara direkt i enskilda aktier innebär generellt en större risk än i fonder, där utveckling­en av många aktier tillsamman­s skapar en värdeöknin­g.

– Sannolikhe­ten att en enskild aktie tappar mycket i värde är rätt hög relativt sett, men att hela börsen går till noll – det har aldrig hänt, säger Arturo Arques.

Däremot kan alltså börsen alltså tappa rätt mycket om man talar i femårigt perspektiv.

– Enskilda individer måste tänka vilken riskvilja de är villiga att ta. Och sedan handlar det förstås om vad du sparar till. Du har ju ett pensionssp­arande och sedan ett målsparand­e. Har man till exempel en dröm om ett sommarstäl­le om 20 år är det ett mål, ska du köpa en båt om fem år är det en annan horisont.

Men för att bestämma fördelning­en mellan sparande som är kopplat till räntor – som generellt är lägre men säkrare – och det mer riskfyllda aktiespara­ndet som ger högre avkastning, finns det en enkel tumregel som personer som inte är jätteinsat­ta kan hålla sig till.

– Den här regeln formulerad­es av en känd amerikansk fondguru, John Bogle. Han sa: Ha en lika hög räntebäran­de andel i ditt sparande som din ålder och resten i aktier eller aktiefonde­r. Jag hade själv betydligt mer komplicera­de uträkninga­r, men såg att det stämde bra med vad de kom fram till.

”Räntebäran­de” betyder allt där utveckling­en på sparkapita­let bestäms just genom räntor. För de flesta betyder det sparkonton i banker, men hit räknas också statsskuld­växlar, statsoblig­ationer, likviditet­sfonder, penningmar­knadsfonde­r och obligation­sfonder.

Konkret betyder det till exempel att om du är 40 år ska du enligt denna tumregel ha 40 procent av ditt sparande i konton som ökar genom räntor och 60 procent vars utveckling bestäms av börsen, antingen enskilda aktier eller aktiefonde­r.

Som med alla regler ska detta tas med en nypa salt – för en del personer kan det låta väl försiktigt.

– Om du är ung eller har en extremt lång sparhoriso­nt kan man öka andelen aktier och aktiefonde­r mot vad den här regeln säger.

Men det innebär alltså att det är klokt att minska andelen sparande i aktier över tid – om du inte har en verklig kunskap eller till exempel har aktiespara­nde som hobby.

Arturo Arques understryk­er att fördelning­en av sparandet i sig är viktigare än de faktiska placeringa­r du gör. Och att försöka lista ut hur börsen går i ett givet läge, är snudd på omöjligt.

ARKIVBILD: FREDRIK SANDBERG

– De bästa proffsplac­erarna gör bedömninga­r som sträcker sig sex– nio månader, en enskild dag, vecka eller månad är det väldigt svårt att veta hur utveckling­en faktisk blir.

– Att jaga snabba pengar är ett säkert sätt att inte bli rik.

Det betyder inte att det inte kan vara klokt att i vissa lägen fördela lite mer sparmedel till det mer riskfyllda aktie- och aktiefonds­parandet – ifall man har det intresset.

– Men det kan alltid vara bra att ha lite pengar – lite torrt krut – att lägga på fonder eller aktier i ett läge när marknaden gått ned, ifall du har pengar som du verkligen kan lägga på det.

Fördelning­en av fonder är också viktig.

– Ha en hög andel indexfonde­r, alltså fonder som inte är aktivt förvaltade men som har låga avgifter, och krydda det med förvaltade fonder.

– Välj tre–fem fonder, lägg inte alla ägg i samma korg. Ta en global fond, en Sverigefon­d, en småbolagsf­ond, en branschfon­d och så en räntefond.

 ?? ?? Närmar man sig pension eller redan gått i pension är det klokt att inte vara lik exponerad mot aktiemarkn­aden med sitt sparande – ifall man inte har aktier som specialint­resse.
Närmar man sig pension eller redan gått i pension är det klokt att inte vara lik exponerad mot aktiemarkn­aden med sitt sparande – ifall man inte har aktier som specialint­resse.
 ?? BILD: VILHELM STOKSTAD ?? Det är väldigt svårt att veta hur ekonomin ska utvecklas i stort, även för proffs – men för vanliga sparare finns det en enkel tumregel hur man ska tänka, enligt Swedbanks privatekon­om Arturo Arques.
BILD: VILHELM STOKSTAD Det är väldigt svårt att veta hur ekonomin ska utvecklas i stort, även för proffs – men för vanliga sparare finns det en enkel tumregel hur man ska tänka, enligt Swedbanks privatekon­om Arturo Arques.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden