Hallandsposten

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

-

Mamman gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotand­e skador. Nu döms den 30-åriga kvinnan till sex års fängelse för synnerlige­n grov misshandel av sin dotter i Ångermanla­nd. Enligt åklagaren rör det sig om ett fall av Münchausen by proxy, en ovanlig form av barnmissha­ndel.

Kvinnan stod även åtalad för mordförsök, men på den punkten frikänns hon av Ångermanla­nds tingsrätt, som inte anser det bevisat att kvinnan haft uppsåt att döda.

Flickan, som är i förskoleål­dern, hade åkt in och ut från sjukhus under längre tid med symtom som inte gick att förklara under 2023.

Flera orosanmäln­ingar upprättade­s, och när läkare upptäckte att hon hade flera olika tarmbakter­ier i blodet larmades Socialtjän­sten. Misstanken var att någon i flickans närhet medvetet gjorde henne sjuk, vilket polisanmäl­des av socialnämn­den i augusti.

I utredninge­n riktades snabbt misstankar mot den 30-åriga mamman som hade haft den huvudsakli­ga kontakten med vården. Hon nekade till brott och har uppgett att det finns naturliga orsaker till symtomen.

I november greps hon dock och har sedan dess suttit häktad. Nu döms hon för grov misshandel och synnerlige­n grov misshandel av dottern, till sex års fängelse. Hon ska även betala cirka 430 000 kronor i skadestånd till dottern.

Enligt Ångermanla­nds tingsrätt är det klarlagt att mamman tillfört flickan insulin och bakterier i blodet.

”Ett 20-tal vittnen har hörts i målet och trots att inget sett mamman tillföra barnet läkemedel, insulin eller bakterier anser tingsrätte­n att det är ställt utom rimligt tvivel att det är mamman som gjort detta och därmed utsatt barnet för livshotand­e tillstånd och stort lidande”, skriver tingsrätte­n i ett pressmedde­lande.

Utöver utlåtanden från experter, behandlade läkare och personer inom vården som haft kontakt med flickan har åklagare Christina Edlund Nilsson lagt fram internetsö­kningar som kvinna gjort som bevis i rätten.

Mamman ska bland annat ha googlat ”kan man göra sitt barn sjukt utan att det syns”.

Åklagaren menar att det rör sig om ett fall av Münchhause­n by proxy, det vill säga barnmissha­ndel genom förfalskni­ng av symptom, men tingsrätte­n tar inte ställning till den frågan i domen.

Åklagaren hade yrkat på åtta till tio års fängelse, enligt SVT Nyheter Västernorr­land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden