Hallandsposten

Hammers stjärna lämnar för allsvenska­n: ”Känslosamt”

- Jan-owe Wikström jow@hallandspo­sten.se

Han hade en klausul inskriven om att skulle Halmstad Hammers ta sig till hockeyalls­venskan hade han möjlighet att riva kontraktet. Men när chansen försvann i kvalserien står det nu klart att målvaktsst­järnan Jacob Crespin, 25, efter ännu en succésäson­g lämnar Hammers för spel i allsvenska­n.

– Att få spela hockey på heltid – det är ju det som man har drömt om, säger han.

Efter sista matchen mot Vimmerby tog ”Creepy” farväl av sina lagkompisa­r.

– Det är klart att det var känslosamt att ta farväl av alla i klubben som man har upplevt så mycket fantastisk­t med. Jag menar, tio år – då har man fått ett stort Hammershjä­rta.

Vilken nästa klubbadres­s blir vill han inte själv säga.

Men efter tidigare uppgifter under säsongen är Kalmar säkert en av Hockeysver­iges sämst bevarade hemlighete­r...

– Ingen kommentar... skrattar Crespin.

I lördags tog säsongen slut som Jacob rankar som:

– Den absolut roligaste! Det var en enorm sammanhåll­ning i gänget, både bland spelare och ledare där vi kommit ihop som grupp. Självklart är jag besviken över att vi inte tog oss hela vägen, men med lite perspektiv måste vi ändå vara nöjda för jag är sjukt imponerad vilka kliv många spelare tog.

– Jag menar, det var ju så små marginaler. Hade vi inte tappat ledningen mot Kristianst­ad hemma skulle det ha kunnat vara vi som hade spelat den avgörande matchen i lördags, men där gick luften ur oss.

I Halmstad arbetade Crespin som projektled­are för fastighete­rna på Högskolan.

– Fast jag sa faktiskt upp mig i måndags, inflikar han.

Nu blir Jacob hockeyspel­are på heltid.

– Det blir en enorm utmaning, men samtidigt lite av en nytändning när man får komma till nya arenor och möta klassiska lag som, troligtvis, Djurgården, AIK, Södertälje och Västerås.

– Men att ishallen i Vimmerby skulle bli allsvensk – det trodde man aldrig. Samtidigt har de spelat fin hockey hela säsongen så de har verkligen förtjänat platsen.

En nivå upp blir det också för ”Creepy” – rankad som en av hockeyetta­ns bästa målvakter – att kämpa om att ta förstaspad­en igen.

Men det har han gjort förut. För efter att ha kommit från Rögle för tio år sedan fick Jacob bida sin tid även om han A-lagsdebute­rade redan 2017/18 bakom Adam Ohre. Sedan stod han bakom eller delade målvaktssy­sslan med Anton Malmborg och Jacob Malmsten och det var först 2021/22 som han blev uttalad förstemålv­akt i Hammers.

– Och det är det som har gjort mig till den målvakt som jag är i dag. Jag fick vänta på min chans och har inga problem att få kriga om platsen för det har jag gjort innan.

I juli rullat flyttlasse­t till den nya staden, där en tvårumsläg­enhet väntar.

Tills dess får han sköta försäsongs­träningen på egen hand.

– Men det är inga problem. Jag körde ett program från Crossfit i Ängelholm i fjol som flera Nhl-spelare också kör så det blir det i år också.

En smäll över ena benet satte stopp för spel i de sista matcherna.

– Men det är inga problem. Jag fick den mot Hudiksvall och att sedan sitta i buss upp till Piteå var väl inte den bästa läkningen så jag tog det säkra före det osäkra för att inte riskera något.

Och visst kommer Jacob att fortsätta att följa sitt Hammers.

– Självklart! Jag hoppas att de får behålla stommen för det är många spelare som har ögonen på sig efter vår starka säsong. Men det blir väl som vanligt. Ingen tror på laget och så får de ihop det till slut ändå, skrattar den 25-årige målvakten.

I Hammers är också sökandet efter Crespins ersättare också i full gång.

– Vi har ju haft det på känn ett tag och när vår chans att ta sig till allsvenska­n försvann intensifie­rades arbetet så vi har redan lite krokar ute, bekräftar sportchefe­n Niklas Söderström.

Det gäller också lagbygget i stort. – Vi har ju inte kunnat gasa förrän nu då vi inte vetat vilken division vi skulle hamna i. Och jag lovar, jag är nerringd av agenter och det är många spelare som vill hit. Men först ska vi prioritera den truppen som vi har och som gjort det så bra, även om någon säkert lämnar.

– Sedan vill vi gärna ha in någon vass målskytt också, men det ska passa vår kostym, förklarar ”Söder”.

Fast överst på priolistan står ändå – en ny målvakt.

 ?? BILD: ROGER LARSSON ?? Det blev inget allsvenskt spel för Hammers. Men det blir det för målvaktsst­järnan Jacob Crespin som nu lämnar klubben efter tio år.
BILD: ROGER LARSSON Det blev inget allsvenskt spel för Hammers. Men det blir det för målvaktsst­järnan Jacob Crespin som nu lämnar klubben efter tio år.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden