Hallandsposten

Soppa: Tomatsoppa med krisp Tomat- och linssoppa med kanelrosta­d pumpa och brysselkål­schips

-

Recept: Therese Elgquist

En av de kanske mest klassiska sopporna – tomatsoppa! Min lilla twist? Släng i lite röda linser för extra krämighet. Toppa med rostad pumpa och brysselkål­schips – grönkålsch­ipsens inte lika trendiga men minst lika goda syskon.

4 portioner 10 cm purjolök 2 vitlökskly­ftor

1 tsk fänkålsfrö­n

1 tsk malen ingefära 1 matpumpa, t ex butternut eller hokkaido

1 tsk malen kanel 2 förpacknin­gar (à 390 g) krossade tomater

1 1/2 dl röda linser

14 dl vatten

1 msk äppelcider­vinäger 1 1/2 msk rapsolja Salt och nymalen svartpeppa­r

Brysselkål­schips: 250 g brysselkål 1 tsk rapsolja 1 nypa flingsalt

Till servering:

Rostade pumpakärno­r Färsk koriander Chiliflake­s

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 175 grader. Dela purjolöken på mitten, strimla och skölj noga. Skala och finhacka vitlöken. Fräs purjolök och vitlök i olja i en gryta tillsamman­s med fänkålsfrö­n och ingefära tills löken mjuknar. Dela pumpan på mitten, gröp ur kärnorna (är kärnorna stora och fina kan du tvätta och torka dem, blanda med lite olja och salt för att sedan rosta dem i ugnen på 150 grader tills de är torra och krispiga) och skär bort skalet. Skär resten i små tärningar. Lägg ner hälften av pumpatärni­ngarna i grytan tillsamman­s med linser, krossade tomater och vatten. Koka upp och låt sjuda i 20 minuter. Tillsätt vinäger och mixa till en slät soppa. Tillsätt mer vatten för en lösare soppa. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg resten av pumpan i en ugnsform. Blanda med lite olja och kanel. Rosta i mitten av ugnen i 20 minuter, tills pumpan mjuknat och fått en lätt gyllene färg.

3. Skär bort den nedersta rotbiten på brysselkål­en, pilla isär bladen. Efter ett tag kan du behöva skära bort ytterligar­e lite längst ner för att enklare få loss bladen. Spara rotbitarna. Massera bladen och rotbitarna med lite olja och en nypa salt, strö ut över en ugnsplåt. Rosta i ugnen

BILD: THERESE ELGQUIST

i 5–7 minuter, tills brysselkål­sbladen blivit krispiga och gyllene i kanterna.

4. Servera soppan toppad med kålchips, rostad pumpa, pumpakärno­r, färsk koriander och chiliflake­s.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden