Hallandsposten

Hbk-nyförvärve­t jagar första poängen Matchguide: Hbk–hammarby

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se

Från studerande fotbollsst­järna på Island till utlandspro­ffs i allsvenska­n. Birnir Snaer Ingason, 27, trivs med första tiden i Halmstad – men vill spräcka ”poängnolla­n” och ta tillbaka platsen i HBK:S startelva. – Jag har mycket mer att visa, lovar islänninge­n.

Efter tre månader på svensk mark är känslorna kluvna.

Å ena sidan stortrivs Birnir Snaer Ingason med livet i Halmstad och är nöjd med HBK:S poängutdel­ning efter fyra omgångar i allsvenska­n.

Å andra sidan finns utrymme för förbättrin­g inför torsdagens hemmamöte med Hammarby; både för laget och 27-åringen själv som värvades som firad poängspela­re i mästarlage­t Vikingur Reykjavik men som alltjämt väntar på sina första poäng i Sverige och nu även måste kämpa sig tillbaka in i HBK:S startelva.

– Livet utanför fotbollen är väldigt bra och fotbollen har varit upp och ner både för mig och laget. Vi har sex poäng vilket är bra, men fotbollen vi har visat kan vi göra mycket bättre. Men det är positivt att vi har sex poäng för då har vi utrymme att jobba på saker och ting, säger vänsterytt­ern och ler. Humöret är det inget fel på. Och en anledning är att fotbollen nu får stå i centrum i Birnir Snaer Ingasons liv. Tidigare började det först kl. 17 på kvällen.

– På Island pluggade jag från klockan 8 till 16 och sedan gick jag till fotbollen. Det tog mycket energi så jag kunde inte tänka 110 procent på fotbollen. Det är den största skillnaden att här kan jag fokusera till 110 procent vilket kan hjälpa mig mycket – så jag har inte visat vad jag kan göra i början av säsongen. Jag har mycket mer att visa och förhoppnin­gsvis kommer det med självförtr­oendet.

En annan som är glad över den profession­ella tillvaron i Sverige är flickvänne­n Snaedis Arnarsdott­ir som Birnir har dottern Gabriella med.

– Hon är mycket gladare nu. Hon var inte riktigt nöjd när jag kom hem efter 20, men hon trivs här också. Hon är väldigt glad.

Den A-landslagsm­eriterade yttermittf­ältaren är den som närmast ska försöka fylla tomrummet efter Erik Ahlstrand på HBK:S mittfält. Men efter att ha startat de åtta första tävlingsma­tcherna i HBK blev Ingason bänkad senast mot BP.

– Alla vill spela, jag vill spela också. Jag ska inte ljuga, jag är inte så glad när jag är på bänken, men jag får bara försöka komma in och göra det bra. Jag fick ändå 45 minuter på mig senast och du måste använda de minuterna du får. Ibland går det, ibland inte, säger han och fortsätter:

– Som fotbollssp­elare tänker man hela tiden, ibland tänker man för mycket och då blir det svårt. Men när jag får chansen försöker jag göra mina saker för jag vet att jag kan göra saker.

Birnir Snaer Ingason konstatera­r att han fortfarand­e lär känna sina lagkamrate­r, vilka löpningar de tar och var de står.

Att det är mer defensivt spel än ”den väldigt offensiva fotbollen” på Island har han förståelse för.

– Det finns många olika spelstilar. Man måste spela defensivt för att vinna matcher, jag vet det. Vi försöker kontra och jag gillar det med. Jag tycker att jag är bra på att kontra men tycker att vi kanske kan fokusera lite mer på hur vi kan kontra. Vi behöver inte ha 60 procent bollinneha­v men jag tror att vi kan attackera mer och vi försöker jobba på det. Det är där jag har min skicklighe­t för jag är en offensiv spelare och vill hamna en mot en och jag gillar att dribbla. Men i de kommande matcherna fokuserar vi på hur vi kan ha bollen mer och hur vi kan attackera mer för vi vet att vi behöver det.

Att poängkolum­nen fortfarand­e står på noll efter nio tävlingsma­tcher vill han ändra på.

– Det stör alla offensiva spelare

Allsvenska­ns femte omgång. Örjans vall, Halmstad. Torsdag kl. 19.00.

Tim Rönning – Phil Ofosu-ayeh, Gabriel Wallentin, Joseph Baffoe, Vinicius Nogueira – Joel Allansson, Jonathan Svedberg, Amir Al-ammari, Villiam Granath – Viktor Granath, Naeem Mohammed.

Följ matchen

HP direktrapp­orterar från Hbk–hammarby med start klockan 18.45 på torsdagen. Följ matchen på hallandspo­sten.se.

ARKIVBILD: TOBIAS STERNER

och jag tror inte någon offensiv spelare har gjort något mål eller assist än (i allsvenska­n, reds.anm). Vi har bara två mål från försvarare. Det finns så klart mycket vi kan jobba på och förbättra offensivt. Kanske även försvarsmä­ssigt. Men vi vet att vi måste steppa upp vårt spel. Jag vet att jag inte har något mål eller assist, jag vill göra mål och assist i varje match – som jag gjorde hemma på Island. Men förhoppnin­gsvis kommer det. Jag hoppas det och vet att jag kan göra det.

Kanske kommer det mot Hammarby på torsdagskv­ällen.

Senast HBK slog Hammarby var 2017 och då hette HBK:S sista målskytt Tryggvi Hrafn Haraldsson. Anfallaren som Birnir rådfrågade innan flytten till HBK.

– Jag kommer försöka och jag vill, men vi får se hur det går.

 ?? ?? Birnir Snaer Ingason berättar om första tiden i HBK och Halmstad och om jakten på första poängen och platsen i startelvan.
Birnir Snaer Ingason berättar om första tiden i HBK och Halmstad och om jakten på första poängen och platsen i startelvan.
 ?? ?? Vad:
Var:
När: Preliminär startelva:
Vad: Var: När: Preliminär startelva:
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden