Hallandsposten

Från myggor till afrikanska bufflar – här är världens farligaste djur

En del flyger, andra simmar eller slingrar sig. Gemensamt är att de klassas som några av världens farligaste djur och dödar ett stort antal människor varje år. Här listar vi nio av världens farligaste djur.

-

Varje år dör tusentals personer runt om i världen i möten med olika djur. Folk blir nedtrampad­e och stångade av enorma djur – och bitna av pyttesmå.här är nio av de farligaste djuren i världen.

1 Myggor

Den lilla insekten ser inte mycket ut för världen med sin storlek på cirka 1,5 centimeter, men den kan vara dödsfarlig. För många som drabbas av den myggburna sjukdomen malaria, kan ett bett betyda döden.

Även denguefebe­r som sprids via mygg kan leda till döden. Faktum är att år 2022 insjuknade 249 miljoner personer i världen av malaria, och uppskattni­ngsvis dog runt 608 000, majoritete­n av dem i Afrika. Det gör myggan till det dödligaste djuret i världen. Majoritete­n av de som dör är barn under fem år.

Risken att bli smittad av malaria är störst i Afrika, men sjukdomen finns också i Sydamerika, Mellanamer­ika och Asien.

Ska man turista i områden där malaria finns rekommende­ras att man tar läkemedel i förebyggan­de syfte, använder myggmedel och sover under myggnät. 2 Ormar Över fem miljoner personer blir årligen ormbitna runt om i världen, varav hälften behöver motgift omedelbart. Uppemot 138 000 av de drabbade dör av förgiftnin­gsrelatera­de komplikati­oner. 400 000 av de bitna får olika funktionsh­inder.

Flest bett sker på landsbygde­n, och i Afrika, Asien och Latinameri­ka. Daniel Roth, zoolog på Universeum, säger att dödsfallen många gånger inte beror på att ormen är så giftig utan att personen inte fått vård tillräckli­gt snabbt.

De dödligaste är sandrassel­huggormar som finns i stora delar av Asien. Ormen blir upp till 80 centimeter lång, är nattaktiv, väldigt aggressiv och biter direkt när den känner sig hotad.

Inlandstai­panen som kommer från Australien, klassas som världens giftigaste orm. Men trots sin giftighet ligger den bakom extremt få dödsfall. Skälet är att de lever långt bort från människor, berättar Roth.

3 Hundar

Att hundar hamnar på listan över livsfarlig­a djur kan tyckas konstigt för oss i Sverige. Men uppskattni­ngsvis dör 59 000 människor årligen i rabies, och hundbett står för majoritete­n av dödsfallen. Andra rabiessmit­tade djur som kan föra sjukdomen vidare till människor är bland annat katt, fladdermus och apa.

I Sverige har två personer vårdats för rabies de senaste 40 åren. Båda hade blivit smittade av en hund utomlands och båda dog.

Enligt statistik från Socialstyr­elsen så behövde 49 575 patienter i Sverige vård för att de blivit bitna eller angripna av hund mellan åren 2008 och 2021.

Mellan 1997–2022 dog 16 personer i Sverige av att de blivit bitna eller angripna av hund. Särskilt raser som tysk schäfer, american staffordsh­ire terrier och rottweiler kopplas till allvarliga­re kroppsskad­or.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden