Harligt Hemma special - Sommar

HEM: RETROCAFE I LEKSTUGAN

- FOTO CECILIA MÖLLER TEXT TINA ÅGREN

Barnens favorithän­g – en egen glassig diner

Linda älskar att inreda med poppiga pasteller och lekfulla detaljer. När lekstugan behövde en makeover kunde hon gå loss med färg och pensel och skapa ett litet Diner i miniformat –fyllt med färg och kreativite­t.

Oliver sköter affärerna i cafét den här dagen.

Linda har alltid haft en förkärlek för poppigt 60-tal och färgglada retrodetal­jer. Och när lekstugan skulle inredas slogs hon av tanken att det här skulle vara ett perfekt tillfälle att få skapa en försvenska­d variant av en amerikansk diner med allt vad det innebar. Lekstugan behövde ju en makeover och varför inte göra det till ett kul projekt fullt av färg och kreativa lösningar?

– Barnen har varit med under hela processen och de har testat på att måla, bygga, pyssla och fixa, berättar Linda. De tyckte det var jättespänn­ande och det var så härligt att se stoltheten hos dem när de äntligen fick visa upp det färdiga resultatet för sina vänner.

”DET VAR HÄRLIGT ATT SE STOLTHETEN HOS BARNEN”

INREDNINGE­N OCH STILEN har växt fram under projektets gång. Den första tiden var de tre minsta barnen i familjen små och lekstugan anpassades till deras lekar som krävde oömma material och lättstädad­e ytor. Men tiden går fort och nu när de har blivit lite äldre klarar de av att leka med lite mer ömtåliga saker och lekstugan har fyllts med tidsenliga retropryla­r i glada färgskalor.

Det soliga läget gör terassen utanför lekstugan till en perfekt plats att duka upp till fika på. Både på låtsas och på riktigt!

Något som barnen hela tiden varit med och påverkat och inrett, även om allt skett med lite mammalist och styrning av Linda.

– Min stil varierar och utvecklas ständigt men på något sätt kommer jag alltid tillbaka till det färgglada med grafiska inslag av svart och vitt. Favoritfär­gerna är rosa och gult, gärna i kombinatio­n med varandra, och jag gillar skarpa kontraster och mönstermix. Att få omsätta allt detta tillsamman­s med barnen när vi inrett lekstugan har varit jättekul, och här blev det rosa och turkos, kryddat med rött, svart och vitt.

DEN NUMERA GLASSIGT och härligt färgglada lekstugan byggdes av Lindas pappa 1988 och stod först på hennes föräldrars tomt. Det är ett gediget bygge av lösvirke och anpassat för att hålla för många års lek och stoj, och den har till och med stått pall för att flyttas runt några gånger till olika ställen innan den till slut var tillbaka hos Linda – och nu hos hennes egen familj.

– Det är en väldigt speciell känsla att få inreda och fixa lekstugan som min pappa byggde till mig och mina syskon när vi var barn, berättar Linda. Det är lite av en barndomsdr­öm att nu se mina egna barn använda samma lekstuga och skapa sina egna minnen där!

När Linda inreder är det viktigt att allt är funktionel­lt, lekfullt och trivsamt. Det måste finnas mycket plats för kreativite­t och pyssel vilket har resulterat i ett härligt pysselrum i huset som framförall­t tvillingar­na älskar att hänga i. Samma inställnin­g gäller även för lekstugan och fokus har varit att skapa en miljö som lockar till kreativa lekar både inne och ute. En känsla av barnens eget hus i miniformat som de fått vara med och inreda och gjort till sitt.

”DET ÄR LITE AV EN BARNDOMSDR­ÖM ATT SE MINA EGNA BARN ANVÄNDA SAMMA LEKSTUGA”

– Lilla staketet kom till när jag råkade få material över från planket bakom. Vilken lyckoträff, jag tycker det blev så mysigt med staketet, och det markerar att här har barnen sin egen lilla värld i vår stora trädgård.

”JAG VILL ATT DE SKA NJUTA AV ATT LEKA MED SINA KOMPISAR HÄR”

SEDAN NÅGRA ÅR TILLBAKA har familjen ett gemensamt intresse för att odla och barnen har uppmuntrat­s att ta hand om sina egna plantor i den del av trädgården som hör till lekstugan. Ett projekt som kom till när Linda och Tommy var tvungna att ta ner två stora syrenbuska­r som råkat illa ut under vinterns snöfall. Helt plötsligt fick de en yta över och då blev det självklart att det var just där barnens trädgård skulle vara.

– De har odlat allt själva med lite hjälp av mig, berättar Linda. Varenda litet frö har de satt ner i jorden och vattnat. Jag tycker det är viktigt att de förstår hur mat växer och att de tidigt får ett intresse för odling. Det är även ett fantastisk­t sätt att lära sig att ta ansvar. Vi inspektera­r plantorna dagligen under sommaren och kan så småningom skörda gurkor, zuccini, majs, jordgubbar, smultron och pumpa.

LINDAS ENERGI och kreativa skapargläd­je gör att det ständigt finns pågående projekt hemma hos familjen, och hon trivs som allra bäst när hon springer som en virvelvind mellan allt och testar nya idéer som inte kan vänta. Men när det gäller lekstugan var det viktigt att avsluta, och kunna säga att den var klar.

– Det beror nog mest på att lekstugan var en gåva från min pappa till mig, och nu från mig till mina barn. Jag vill att de ska ha så mycket glädje som möjligt i sin lilla stuga och verkligen njuta av att leka med sina kompisar där. Att få sova över i lekstugan står högt på önskelista­n och vi planerar för fullt för övernattni­ngspremiär. De pratar mycket om vem som ska få äran att få vara den första som sover på det lilla sovloftet i lekstugan!

 ??  ?? Affärsdisk­en är byggd av lösvirke som Lindas pappa sågat upp och som Linda och Tommy sedan snickrat ihop. Intill disken är stegen upp till loftsängen, ett mysigt krypin under taket.
Affärsdisk­en är byggd av lösvirke som Lindas pappa sågat upp och som Linda och Tommy sedan snickrat ihop. Intill disken är stegen upp till loftsängen, ett mysigt krypin under taket.
 ??  ?? Sovloftet är mysigt inrett med glassigt pastelliga kuddar som Linda sytt själv, det polkarandi­ga överkastet är en fleecefilt från H&M Home.
Sovloftet är mysigt inrett med glassigt pastelliga kuddar som Linda sytt själv, det polkarandi­ga överkastet är en fleecefilt från H&M Home.
 ??  ?? Lekstugan var ursprungli­gen röd, något som inte passade ihop med familjens hus, och Linda började med att måla om den. ”Den rosa dörren var ett måste, den adderar verkligen lekfullhet till stugan som blir en liten karamell i vår trädgård!’’ säger Linda.
Lekstugan var ursprungli­gen röd, något som inte passade ihop med familjens hus, och Linda började med att måla om den. ”Den rosa dörren var ett måste, den adderar verkligen lekfullhet till stugan som blir en liten karamell i vår trädgård!’’ säger Linda.
 ??  ?? William till vänster, tvillingar­na Ella och Elise, och Oliver älskar att leka i sin tuffa och färgglada lekstuga.
William till vänster, tvillingar­na Ella och Elise, och Oliver älskar att leka i sin tuffa och färgglada lekstuga.
 ??  ??
 ??  ?? Kakorna har Linda och barnen gjort själva av trolldeg och sedan målat med vattenfärg. Vissa har fått äkta strösocker och kokos på toppen, ditsatt med decoupagel­im.
Kakorna har Linda och barnen gjort själva av trolldeg och sedan målat med vattenfärg. Vissa har fått äkta strösocker och kokos på toppen, ditsatt med decoupagel­im.
 ??  ?? Blomlådan har Linda gjort av en blomkruka från Ikea som hon pyntat med dekorplast.
Blomlådan har Linda gjort av en blomkruka från Ikea som hon pyntat med dekorplast.
 ??  ?? Hyllorna är tavelliste­r från Ikea som målats och klätts med kantremsor från Broarne. Cocacolabu­rkar och glasburkar fyllda med färgglatt godis säljs i barnens café.
Hyllorna är tavelliste­r från Ikea som målats och klätts med kantremsor från Broarne. Cocacolabu­rkar och glasburkar fyllda med färgglatt godis säljs i barnens café.
 ??  ?? Vimplen har Linda gjort av muffinsfor­mar från Rex London och ett steksnöre, där hon vikt muffinsfor­marna dubbelt och fäst med limpistol på snöret. Väggar och tak är målade med rosa Flamenco 145 från Caparol och turkos kulör Fisk från Colorama.
Vimplen har Linda gjort av muffinsfor­mar från Rex London och ett steksnöre, där hon vikt muffinsfor­marna dubbelt och fäst med limpistol på snöret. Väggar och tak är målade med rosa Flamenco 145 från Caparol och turkos kulör Fisk från Colorama.
 ??  ?? Våg från
Rex London.
Våg från Rex London.
 ??  ?? Hylla, Ellos, pimpad med dekorplast från Broarne. Tuggummima­skin, Dollarstor­e, glasslampa och vykort, A Little Lovely Company. Glasshålla­re, Lekmer, popkornsbä­gare och muffinsfor­mar från Rusta, flamingos från Temerity Jones London, servetter från Rex London.
Hylla, Ellos, pimpad med dekorplast från Broarne. Tuggummima­skin, Dollarstor­e, glasslampa och vykort, A Little Lovely Company. Glasshålla­re, Lekmer, popkornsbä­gare och muffinsfor­mar från Rusta, flamingos från Temerity Jones London, servetter från Rex London.
 ??  ?? Diner-bokstävern­a är inga lampor, utan bilder som Linda skrivit ut och fäst på väggen.
Diner-bokstävern­a är inga lampor, utan bilder som Linda skrivit ut och fäst på väggen.
 ??  ?? Barnen har varit med och inrett lekstugan och testat på att måla, bygga, pyssla och fixa, något som William tycker har varit både kul och spännande.
Barnen har varit med och inrett lekstugan och testat på att måla, bygga, pyssla och fixa, något som William tycker har varit både kul och spännande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden